Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afganistan: Armata americană distruge echipamente militare pe care trebuie să le lase în urmă

general_sua.png

Şeful comandamentului central al armatei americane, generalul Kenneth McKenzie
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Armata americană a făcut inutilizabile mai multe avioane, vehicule blindate şi un sistem de apărare antirachetă din propria dotare înainte de a părăsi aeroportul din Kabul în cursul nopţii de luni spre marţi, a indicat un înalt responsabil militar american, generalul Kenneth McKenzie, potrivit agenției AFP, citată de Agerpres și hotnews.ro.

Şeful comandamentului central al armatei americane, generalul Kenneth McKenzie, a declarat presei că soldaţii americani au "demilitarizat", adică au scos din uz 73 de avioane, înainte de a încheia podul aerian de două săptămâni pentru a evacua civilii fugind din calea regimului taliban.

"Aceste aparate nu vor mai zbura niciodată", a spus el. "Nu vor putea fi folosite de nimeni", a subliniat generalul McKenzie. "Majoritatea oricum erau deja scoase din uz", a adăugat el. "Dar este sigur că nu vor mai putea zbura niciodată", a continuat responsabilul american.

Pentagonul, care a desfăşurat 6.000 de soldaţi pentru a ocupa, securiza şi a face să funcţioneze aeroportul din Kabul începând cu 14 august, a mai lăsat la faţa locului 70 de vehicule blindate MRAP rezistente la mine - la un cost de 1 milion de dolari bucata - şi 27 de autovehicule uşoare Humvee.

Toate au fost scoase din uz. Autovehiculele "nu vor fi niciodată folosite de nimeni", a dat asigurări generalul McKenzie.

De asemenea, armata americană a lăsat pe teren sistemul său de apărare antirachetă C-RAM care a oprit luni cinci tiruri de rachete ale grupării Stat Islamic împotriva aeroportului.

"Am ales să lăsăm aceste sisteme în funcţiune până în ultimul minut", chiar înainte de decolarea ultimului avion, a indicat generalul McKenzie. "Este o procedură complexă şi îndelungată de a demonta aceste sisteme", a explicat el. "Aşa că le demilitarizăm astfel încât să nu mai fie folosite niciodată", a ţinut să adauge responsabilul american.

 

Ambasada SUA s-a închis. Câteva sute de cetățeni americani nu au putut pleca

Câteva sute de cetăţeni americani care vor să părăsească Afganistanul au rămas în ţară după plecarea trupelor SUA, a estimat secretarul de stat Anthony Blinken, care a declarat luni noapte că misiunea militară s-a încheiat, dar una diplomatică a început, potrivit BBC, citat de hotnews.ro.

La scurt timp după ce Statele Unite au anunţat încheierea misiunii în Afganistan, secretarul de stat a declarat reporterilor că 123.000 de oameni au fost scoşi în siguranţă din ţară de când talibanii au preluat controlul, pe 14 august.

Ultimii militari americani au părăsit aeroportul din Kabul la miezul nopţii. La acel moment, Zabihullah Mujahid, reprezentant al talibanilor, a spus că Afganistanul şi-a câştigat „independenţa deplină”.