Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nicușor Dan: Bucureștiul, așa cum l-am preluat, era un pacient în comă, la terapie intensivă

micusor_dan_mediafax.jpg

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan
Image source: 
Mediafax / Eduard Vînătoru

"Administraţia ultimilor ani a fost o minciună, s-a ocupat de chestiuni de suprafaţă. Bucureştiul, aşa cum l-am preluat, era un pacient în comă aflat la terapie intensivă", a afirmat primarul Capitalei Nicușor Dan la prezentarea bilanţului a 10 luni la primărie, adăugând că a preluat o primărie în faliment. El a vorbit și despre companiile municipale înființate de fostul edil, Gabriela Firea: "Din cele 14 companii vor fi disponibilizați 2700 de oameni, mulți dintre ei au plecat deja. Cheltuielile salariale ale acestora 150 milioane de lei pe an. Au mai rămas de închis companiile de parcuri și protecție civilă, le vom închide curând".

Primarul Capitalei Nicuşor Dan a declarat marţi, cu ocazia bilanţului la 10 luni de mandat, că, asa cum l-a preluat, Bucureştiul era ”un pacient în comă aflat la terapie intensivă”. El a precizat că în primul rând eforturile au fost destinate stabilizării oraşului şi soluţionării ”chestiunilor de fundament”.

Administraţia ultimilor ani a fost o minciună, s-a ocupat de chestiuni de suprafaţă. Bucureştiul, aşa cum l-am preluat, era un pacient în comă aflat la terapie intensivă”, a afirmat primarul la prezentarea bilanţului a 10 luni la primărie, adăugând că a preluat o primărie în faliment, scrie News.ro.

El a precizat că au fost mai multe ”pericole” a căror depăşire a necesitat sute ore de muncă.

  • În iarnă o centrală privată din bucureşti a ameninţat că taie căldura într-un cartier, pentru că Primăria nu plătise şi la rândul ei nu îşi plătise furnizorul de gaz.
  • Am fost în pericol să nu organizăm Euro 2020, pentru că ne obligasem să facem nişte lucrări de investiţii, iar conturile erau blocate”, a precizat Nicuşor Dan.
  • El a mai afirmat că municipalitatea a fost în pericol să rezilieze contractul pentru staţia de epurare de la Glina, ceea ce ar fi însemnat  restituirea sumei primite în acest scop.
  • De asemenea, Capitala a fost în pericol ca CE să aplice amenda zilnică pe procedura de infringement pentru caliatea aerului din Bucureşti.

Nicuşor Dan a susţinut că Primăria avea în cont 3 milioane de lei şi datorii de trei miliarde de lei. ”Adică aveam de dat  de 1.000 de ori mai mult decât aveam în cont. Şi toate datoriile astea erau curente”, a precizat, apreciind că ”primăria era într-un faliment pe care nu îl declarase”. El a mai spus că a fost preluată o datorie de 165 de milioane de llei pentru autobuzule Otokar.

Primarul general al capitalei a vorbit și despre companiile municipale înființate de fostul edil, Gabriela Firea:

"Din cele 14 companii vor fi disponibilizați 2700 de oameni, mulți dintre ei au plecat deja. Cheltuielile salariale ale acestora 150 milioane de lei pe an. Au mai rămas de închis companiile de parcuri și protecție civilă, le vom închide curând.

Așa cum am spus de la începutul mandatului, o să păstrăm STB, Termoenergetica și Energetica și trustul de clădiri metropolitane pentru că se ocupă de marile lucrări de infrastructură și am pierde un an să le restructurăm. A închide aceste companii nu a fost o simplă operațiune administrativă.

Tot ce înseamnă informatică la Arena Națională era la Compania de Informații, n-am putut să o închidem înainte de Euro2020. Multe din aceste companii au utilaje importante cumpărate din bani publici și vrem ca utilajele astea să revină în spațiul public".

Nicuşor Dana precizat că au  fost restructurate cheltuielile Primăriei şi că a fost făcută, la capitolul ”Bunuri şi servicii”, o economie de 250 de milioane de lei pentru primele şapte luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.