Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


USR PLUS amenință din nou PNL cu ieșirea de la guvernare. Motivul: programul de 50 de miliarde de lei pentru primării (LIVE TEXT)

barna_si_citu_gov_ro.jpg

Sursa imaginii: 
gov.ro

Şedinţa de Guvern a fost supendată temporar miercuri după ce premierul Florin Cîţu a încercat să introducă pe ordinea de zi suplimentară programul Anghel Saligny dedicat comunităţilor locale, respectiv primăriilor. Acest fapt a provocat nemulţumirea USR PLUS, notează news.ro.

ACTUALIZARE 11: Președintele Klaus Iohannis a făcut miercuri apel la partidele din coaliția guvernamentală să se înțeleagă și să dialogheze. Într-o declarație de presă la care ziariștii nu au putut pune întrebări, Iohannis a vorbit despre vaccinare, despre rolul parlamentului și despre reforme, fără să vorbească direct despre criza guvernamentală izbucnită după ce premierul Florin Cîțu a vrut să adopte OUG pentru programul Anghel Saligny în ciuda opoziției USR PLUS.

Citește și: Klaus Iohannis: E fundamental ca toate partidele guvernamentale să dea dovadă de maturitate

ACTUALIZARE 10: Co-președinții USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, au anunțat, cu o oră înainte de reluarea ședinței de Guvern suspendate miercuri dimineață, 1 septembrie, că nu vor participa.Cei doi convoacă, pentru joi, 2 septembrie, ședința Coaliției, după scandalul legat de programul „Anghel Saligny”.

Citește și: USR PLUS nu participă la ședința de Guvern, după scandalul pe programul Anghel Saligny

ACTUALIZARE 9: USR PLUS a transmis miercuri premierului Florin Cîțu o listă cu zece amendamente pentru progamul Anghel Saligny de investiții în valoare de 50 de miliarde de lei. Dan Barna a declarat că USR PLUS va lua o decizie privind rămânerea sau ieșirea de la guvernare în funcție de decizia premierului Cîțu la ședința de guvern de la ora 19. Printre cele zece amendamente, cele legate de criteriile de eligibilitate, de renunțarea la lista aprobată prin ordin de ministru al Dezvoltării si de selectarea prin evaluare pe baza de punctaj ca la fondurile europene si plata după verificări sunt considerate nenegociabile și greu de acceptat de către PNL și UDMR.

Citește și : Cele 10 amendamente cerute de USR PLUS pentru aprobarea programului de investiții Anghel Saligny

ACTUALIZARE 8: Vicepremierul Dan Barna a spus, miercuri, după scandalul din Guvern, că a constatat că a fost introdus, la surpriză, „acest PNDL 3” și avertizează că „surprize de genul celei de azi sunt de neacceptat pentru USR PLUS”: „Pentru noi toate opțiunile sunt pe masă”. „Nici nu am apucat bine sâmbătă să spun în discursul meu pentru președinția USR PLUS <nu vă jucați cu USR PLUS> și pare că a fost luat foarte în serios această replică și un fel de joacă, că nu știu cum să o numesc altfel, am văzut în această dimineață în ședința de guvern, unde, deși luni, în cadrul ședinței de coaliție am convenit împreună că vom continua discuțiile și pe PNDL 3, și pe SIIJ și pe pensiile speciale și urma să venim cu amendamente, am constatat la această ședință de guvern, unde la pregătitoare nu exista nimic prevestitor, că a fost introdus, la surpriză, acest PNDL 3”, spune Dan Barna.

ACTUALIZARE 7: Președintele PNL, Ludovic Orban, spune că speră ca motivul pentru insistența aprobării proiectului „Anghel Saligny” în Guvern este dezvoltarea infrastructurii comunităților locale. „Sper că se face pentru scopul real pentru care eu m-am luptat atât timp, anume pentru dezvoltarea infrastructurii în comunitățile locale, pentru că finanțările europene în domeniul infrastructurii nu se vor face foarte repede”, a spus Ludovic Orban.

ACTUALIZARE 6: Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, a declarat, miercuri, referitor la proiectul privind Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny", că este "un moment potenţial" de încălcare a protocolului de colaborare a coaliţiei, semnat "după momentul Vlad Voiculescu", menţionând că speră să fie găsită o variantă pentru a rămâne într-o "colaborare funcţională".

ACTUALIZARE 5: Chestionat daca vicepremierul Dan Barna a vorbit despre ieşirea de la guvernare a USR PLUS, Florin Cîţu a replicat: „Eu nu spun din discuţiile pe care le am cu partenerii mei de coaliţie”. „Eu vă spun că nu a fost acest lucru în şedinţa de Guvern. În şedinţă n-am primit ameninţări de la Dan Barna. E vorba despre un proiect care dezvoltă România şi care a primit observaţiile USR PLUS. Acest proiect va trece. Dacă are toate procedurile legale şi avizele sigur va trece astăzi. Eu nu cred că există vreun ministru care să facă abuz în funcţie şi să nu respecte ceea ce are de făcut. Îi aştept pe colegii mei să facem reforme la Guvern”, a completat prim-ministrul.

ACTUALIZARE 4: Dacian Cioloş, copreşedinte USR PLUS, declară că miniştrii formaţiunii nu ştiau că proiectul privind Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny" va fi introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de guvern şi că acesta nu are avize de la ministerele Justiţiei şi Transporturilor. Într-o declaraţie pentru Digi 24, Cioloş a arătat că, în opinia sa, miniştrii USR PLUS nu au ce să caute într-un guvern în care punctul lor de vedere nu este respectat.

ACTUALIZARE 3: Proiectul "Anghel Saligny" nu este pentru un anume partid, ci pentru dezvoltarea comunităţilor locale, dar pentru USR PLUS nu este o prioritate, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care speră însă că lucrurile se vor rezolva odată cu reluarea şedinţei de guvern.

ACTUALIZARE 2: Premierul Florin Cîțu spune că nu renunță la programul „Anghel Saligny”, în ciuda amenințărilor dinspre USR-PLUS cu ieșirea de la guvernare. „Acest proiect va trece dacă are toate avizele(...)Nu cred că există vreun ministru să facă abuz în funcție. Asta cu amenințările vin și pleacă”, a mai spus Cîțu.

ACTUALIZARE 1: Şedinţa de guvern a fost suspendată, urmând să fie reluată la ora 19.00. Între timp, premierul Florin Cîţu va merge în Parlament la şedinţa grupurilor PNL.

”Şedinţa de Guvern a fost suspendată şi va fi reluată la ora 19. Menţionăm că decizia de suspendare a fost luată în contextul începerii noii sesiuni parlamentare”, a transmis Executivul.

...........................

Premierul Florin Cîţu a pus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de guvern programul Anghel Saligny, fără avizele de la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Justiţiei, conduse de USR PLUS, susţin surse guvernamentale pentru News.ro.

Vicepremierul Dan Barna şi restul miniştrilor USR PLUS s-au opus ca programul Anghel Saligny, care prevede o alocare de 50 de miliarde de lei pentru primării, să fie adoptat miercuri.

În şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare s-a stabilit că Programul Anghel Saligny să fie adoptat abia când vor fi prezentate toate detaliile despre proiectele finanţate, susţin sursele citate.

Potrivit legii, Guvernul adoptă hotărâri şi ordonanţe în prezenţa majorităţii membrilor săi. Hotărârile şi ordonanţele se adoptă prin consens. Dacă nu se realizează consensul, hotărăşte prim-ministrul.

”Am spus din primul moment că sunt de acord cu toate recomandările celor de la USR PLUS (...) În afară de discuţii politice, nu există niciun fel de alte dezbateri. Din punctul meu de vedere, PNDL 3 este în avizare în acest moment şi când o să fie gata cu avizele o să treacă prin şedinţa de Guvern”, a declarat, recent, premierul.

În urmă cu o săptămână, vicepremierul Dan Barna afirmă că formaţiunea politică pe care o reprezintă nu se opune dezvoltării României, însă susţine că cei de la USR PLUS vor fi "foarte fermi" în a crea un mecanism prin care să se asigure că un plan naţional de investiţii va genera dezvoltarea comunităţilor locale, nu doar să "alimenteze diverse firme de casă".