Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis: E fundamental ca toate partidele guvernamentale să dea dovadă de maturitate

"E fundamental ca toate partidele guvernamentale să dea dovadă de maturitate și să ajungă la un numitor comun. Îmi doresc să văd la partidele de guvernare un bun exemplu de eficiență, dialog și democrație – inclusiv în propriile formațiuni politice. Alegerile interne din partide nu sunt despre înlocuirea unui lider sau a altuia, ci despre modernizare", a declarat miercuri seară președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni. 

"Începe o sesiune parlamentară într-o perioadă complicată. Au fost luni în care oamenii au călătorit mai ușor. Un procent de vaccinare cât mai mare e esențial. Vedem cum varianta delta, mult mai infecțioasă, duce la creșterea ratei de infectare. Clasa politică să demonstreze că are voința și maturitatea de a garanta prosperitatea oamenilor. Încrederea oamenilor în legislativ e la cote joase, e o problemă cronică. Tocmai de aceea  reîntoarcerea la agenda cetățeanului va trebui să fie linia directoare a activității Parlamentului. E nevoie ca agenda Parlamentului să fie permanent adaptată nevoilor reale ale cetățenilor", a declarat miercuri seară președintele Klaus Iohannis. 

Potrivit șefului statului, "sunt multe restanțe, multe reforme legislative nedemarate". "Atenție: nu le cer parlamentarilor să vorbească, ci le cer rezultate. De vorbit e ușor, dar oamenii s-au săturat de vorbe goale, de scandal. Fac un apel către toate partidele, atât cele din coaliție și cele din opoziție: să privească spre viitor și să le arate românilor că îi respectă. În contextul pandemiei, sunt conștient că ritmul reformelor nu este mereu cel așteptat.În justiție, agenda publică a fost ocupată de desființarea SIIJ și un cadru normativ solid. Sunt și rămân obiective foarte importante. Am cerut constant Parlamentului un act de legiferare care să respecte constituția. Obiectivele ambițioase din campania electorală trebuie să rămână reperele guvernării", a mai spus Klaus Iohannis. 

În opinia sa, "E fundamental ca toate partidele guvernamentale să dea dovadă de maturitate și să ajungă la un numitor comun. Îmi doresc să văd la partidele de guvernare un bun exemplu de eficiență, dialog și democrație – inclusiv în propriile formațiuni politice. Alegerile interne din partide nu sunt despre înclouirea unui lider sau a altuia, ci despre modernizare. Trebuie să ducem la capăt reformele promise. Premisele actuale pot conduce la reformele profunde de care România are nevoie".

Citește și: USR PLUS amenință din nou PNL cu ieșirea de la guvernare. Motivul: programul de 50 de miliarde de lei pentru primării (LIVE TEXT)