Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Florin Cîțu: L-am revocat din funcție pe ministrul Justiției, Stelian Ion

florin_citu_guvern_fb.jpg

Premierul Florin Cîțu
Sursa imaginii: 
Guvernul României / Facebook

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri seară că l-a revocat pe ministrul Justiției, Stelian Ion, care nu a avizat programul de investiții "Anghel Saligny".

Principalele declarații ale premierului Florin Cîțu: 

  • ​Am luat o decizie necesară. Am trimis președintelui cererea de revocare din funcție a lui Stelian Ion. Nu voi accepta în guvern miniștri care se opun modernizării României.
  • Stelian Ion nu și-a impus proiectele, precum desființarea SIIJ
  • Nu permit nimănui să șantajeze poporul român
  • I-am informat pe liderii coaliției despre revocarea lui Stelian Ion
  • Am trimis președintelui României documentul cu revocarea ministrului Stelian Ion
  • Îmi doresc ca partenerii noștri de la USR PLUS să nu aleagă ieșirea de la guvernare
  • Vă asigur că această guvernare continuă

Info:

Programul de investiții Anghel Saligny a devenit mărul discordiei în coaliție, după ce premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri, că îl va trece prin guvern în ciuda opoziției miniștrilor USR PLUS. Programul prevede cheltuirea a 50 de miliarde de lei în următorii 6 ani pentru mici proiecte de infrastructură în teritoriu. USR PLUS a respins însă proiectul, motivând că preia toate erorile din vechiul PNDL. Dan Barna, copreședintele USR PLUS, a declarat miercuri după ședința conducerii partidului că ”toate opțiunile sunt pe masă”, inclusiv ieșirea de la guvernare. ”Este un moment potenţial de încălcare a protocolului coaliţiei, semnat după momentul Vlad Voiculescu”, a adăugat Dan Barna. 

USR-PLUS a decis să boicoteze ședința de guvern de miercuri seară în care Florin Cîțu intenționa adoptarea programului „Anghel Saligny”, după ce au existat inclusiv amenințări cu ieșirea de la guvernare. Decizia vine după contrele cu premierul, care nu vrea să renunțe la Ordonanța de Urgență prin care primarii vor primi 50 de miliarde de euro pentru proiecte locale. Copreședintele formațiunii, Dan Barna, a anunțat că lucrurile vor fi tranșate mâine dimineață, în cadrul unei ședințe a coaliției de guvernare.

"PNDL 3 nu este un program egal cu steagul județului Covasna. Un program de 50 de miliarde de lei este un program care are nevoie de susținerea coaliției", a MAI spus Dan Barna. El a adăugat că USR PLUS a propus 10 amendamente pentru programul ”Anghel Saligny. Printre acestea, cele legate de criteriile de eligibilitate, de renunțarea la lista aprobată prin ordin de ministru al Dezvoltării si de selectarea prin evaluare pe baza de punctaj ca la fondurile europene si plata după verificări sunt considerate nenegociabile și greu de acceptat de către PNL și UDMR. Dacian Cioloș, celălalt copreședinte a USR PLUS, a precizat, la rândul său, că programul "Anghel Saligny" nu a fost avizat în ședința coaliției și că au fost surprinși să-l vadă pe ordinea de zi a ședinței de guvern programată pentru miercuri seară, la ora 19.00. 

Ședința de guvern începută miercuri dimineață la ora 11 a fost întreruptă, după ce premierul Florin Cîțu a vrut să introducă pe ordinea de zi suplimentară programul de investiții de 50 de miliarde „Anghel Saligny”. Cei de la USR PLUS au amenințat, nervoși, că vor depune o moțiune de cenzură, dacă se adoptă proiectul, acuzând faptul că nu există avizele necesare. 

Disputa s-a purtat și la nivelul miniștrilor. Cseke Attila și Stelian Ion s-au contrazis pe avizarea PNDL 3. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, susține că proiectul privind programul a fost trimis Ministerului Justiției, pentru avizare, din 25 august. Stelian Ion îi contrazice însă, spunând că ministerul nu a primit, până în acest moment, în original, proiectul privind programul PNDL 3, astfel că nu se află în situația de a aviza acest proiect.

 
"Sunt comunitati in Romania care nu au apa curenta, canalizare si strazi asfaltate. Programul Anghel Saligny isi propune sa indrepte aceste situatii. Nu vad cine s-ar putea impotrivi unui proiect pentru dezvoltarea Romaniei. Astfel și-a justificat premierul încercarea de a trece pe ordinea suplimentara a sedintei de guvern acest program, pentru a fi adoptat. In disputa au intervenit si cei de la UDMR. Presedintele Kelemen Hunor a vorbit despre șantajul celor de la USR PLUS. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a comentat și el blocajul apărut în coaliția de Guvernare. El  le-a sugerat celor din USR PLUS să iasă de la Guvernare sau să voteze moțiunea PSD, pentru demiterea premierului Cîțu.

Cu o oră înainte de începerea ședinței de Guvern, programată pentru ora 19,00, președintele Klaus Iohannis a făcut, în cadrul unei declarații de presă susținute la Cotroceni, un apel la partidele din coaliția guvernamentală să se înțeleagă și să dialogheze.Șeful statului a vorbit despre vaccinarea anticoronavirus, despre rolul parlamentului și despre reforme, fără să vorbească direct despre criza guvernamentală izbucnită după ce premierul Florin Cîțu a vrut să adopte OUG pentru programul Anghel Saligny în ciuda opoziției USR PLUS.                    
 
Premierul Cîțu a vorbit în premieră de un program de investiții pentru baronii locali în luna iulie, după ce contracandidatul său la șefia PNL, Ludovic Orban, ceruse continuarea PNDL – controversatul program pentru investiții locale inventat de PSD. Cei doi candidați la șefia PNL sunt în plină campanie electorală internă.
Rețele de alimentare cu apă, sisteme de canalizare, gaze sau drumuri publice sunt investițiile care vor putea fi finanțate prin programul de investiții pentru primării „Anghel Saligny” în valoare de 50 de miliarde de lei, după cum a scris în premieră Economedia.ro. Conform documentului consultat de Economedia, programul „Anghel Saligny” seamănă izbitor cu Programele Naționale de Dezvoltare Locală (PNDL) 1 și 2, cel puțin din punctul de vedere al obiectivelor de investiții care pot fi finanțate. Programul „Anghel Saligny” va avea drept beneficiari primăriile, la fel ca PNDL, iar banii, respectiv 50 miliarde lei, vor fi alocați prin credite de angajament pentru perioada 2021-2028. Finanțarea programului se asigură de la bugetul de stat.