Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dan Barna invită parlamentarii să semneze moțiunea de cenzură USR-PLUS împotriva guvernului Cîțu

dan_barna_usr_plus-mediafax_foto-alexandru_dobre.jpg

Nici o solutie la criza politica nu s-a desprins in urma intalnirii de la Palatul Cotroceni, dintre seful statului si copresedintele USR PLUS Dan Barna
Vicepremierul Dan Barna, copresedinte USR-PLUS
Sursa imaginii: 
Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Dan Barna anunță că cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea coaliţiei sunt de joi semnături pe moţiunea de cenzură după demiterea abuzivă a ministrului Justiţiei. "USR PLUS şi AUR au 122 de semnături pentru o moţiune de cenzură. Nu aş vrea să ajungem acolo", spune liderul grupului USR PLUS din Camera Deputaţilor, Ionuţ Moşteanu. Doar PSD poate iniția o moțiune de cenzură, spune prim-vicepreședintele partidului, Sorin Grindeanu.

USR PLUS a votat pentru susținerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, după demiterea considerată abuzivă a ministrului Stelian Ion, a anunțat joi Dan Barna.

Cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea actualei majorități sunt astăzi semnături pe moțiunea de cenzură pe care am anunțat-o aseară după demiterea abuzivă și lipsită de temei a ministrului Stelian Ion. Îi invităm alături de noi pe toți parlamentarii responsabili și interesați ca această criză politică declanșată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puțin”, a anunțat, joi, pe Facebook, co-președintele USR PLUS, Dan Barna.

Acesta le cere celorlalte forțe politice să nu intre în tergiversări și jocuri politicianiste, „să depunem și să votăm urgent moțiunea”, transmite Mediafax.

Liderul USR PLUS spune că moțiunea poate fi evitată doar dacă Florin Cîțu demisionează sau i se retrage sprijinul politic..

„Florin Cîțu trebuie să plece. Este o moțiune necesară și poate fi evitată doar dacă Florin Cîțu își dă demisia de onoare sau coalția îi retrage sprijinul politic”, a mai scris Barna pe rețeaua de socializare.

Moşteanu: USR PLUS şi AUR au 122 de semnături pentru o moţiune de cenzură. Nu aş vrea să ajungem acolo

Liderul grupului USR PLUS din Camera Deputaţilor, Ionuţ Moşteanu, a declarat că reprezentanţii Uniunii au contactat toate partidele politice în vederea susţinerii unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului, scrie Agerpres.

În cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Parlamentului, Moşteanu a arătat că USR PLUS şi AUR ar avea împreună 122 de semnături, dar a subliniat că nu îşi doreşte să se ajungă la depunerea moţiunii de cenzură.

"Împreună cu AUR avem 122 de semnături, deci putem depune o moţiune de cenzură. Rămâne să discutăm despre text. Nu aş vrea să ajungem aici, dar asta depinde doar de maturitatea politică a lui Florin Cîţu. Dorim să continuăm cu un nou premier PNL", a spus Moşteanu.   

Grindeanu: Doar PSD poate iniția o moțiune de cenzură

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, spune că doar social-democrații au numărul suficient de parlamentari pentru a iniția o moțiune de cenzură și îi invită pe parlamentarii de la USR PLUS să semneze moțiunea lor.

Grindeanu a spus, joi, într-o conferință de presă, că doar dacă semnează moțiunea PSD, cei de la USR PLUS pot arăta că vor, într-adevăr, plecarea Guvernului Florin Cîțu.

PSD este singurul partid care are puterea dată de numărul de parlamentari pentru a iniția o moțiune de cenzură. Cine vrea ca, într-adevăr, acest Guvern să pice va semna moțiunea PSD: Restul sunt povești. Contezi doar dacă semnezi. Semnătura fiecărui nemulțumit de activitatea acestui Guvern este singura garanție că se vrea cu adevărat plecarea Guvernului Cîțu. Lipsa semnăturii înseamnă doar negociere, șantaj pentru mai multe avantaje”, a spus Sorin Grindeanu.

USR PLUS a votat pentru susținerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, după demiterea considerată abuzivă a ministrului Stelian Ion, a anunțat joi Dan Barna.

Florin Cîțu are susținerea liberalilor pentru funcția de premier

Liberalii au votat, joi, în Biroul Permanent Național (BPN) pentru susținerea în continuare a lui Florin Cîțu în funcția de premier, după scandalul din Coaliție, după ce USR PLUS a condiționat rămânerea la guvernare de plecarea lui Cîțu.

În ședința BPN a PNL, convocată după scandalul din Guvern, izbucnit după ce premierul Florin Cîțu l-a demis pe ministrul Justiției, Stelian Ion, liberalii au votat cu 54 de voturi din 54 susținerea în continuare a lui Cîțu în funcția de premier, cu toate că USR PLUS a condiționat rămânerea la guvernare de plecarea premierului.

La BPN nu a participat președintele partidului, Ludovic Orban, care a lansat un apel la responsabilitate a premierului și a miniștrilor PNL.

Co-președinții USR PLUS, Dacian Cioloș și Dan Barna, au ajuns și ei la Parlament, au aflat decizia, dar nu au făcut încă declarații.

Stelian Ion a fost revocat din funcţia de ministru al Justiţiei, a anunţat, miercuri, premierul Florin Cîţu. Revocarea a fost motivată de disputa privind avizul pentru programul Anghel Saligny, în valoare de 50 de miliarde de lei.

Interimar la Ministerul Justiţiei a fost numit Lucian Bode, acesta fiind al treilea minister pe care îl conduce într-un singur an.