Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Pîrvulescu: O retragere din Guvern ar oferi USR PLUS un potențial de negociere

Cristian Pirvulescu retragere Guvern USR PLUS potențial negociere.jpg

Cristian Pîrvulescu spune că USR PLUS își joacă viitorul, în contextul noului scandal politic din coaliție (Sursa foto: Facebook/SNSPA)
Cristian Pîrvulescu spune că USR PLUS își joacă viitorul, în contextul noului scandal politic din coaliție (Sursa foto: Facebook/SNSPA)

USR PLUS are o marjă de manevră redusă, în contextul crizei politice din prezent. Iată ce crede politologul Cristian Pîrvulescu, în opinia căruia formațiunea lui Dan Barna și Dacian Cioloș nu va putea susține o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu, pentru că asta ar însemna să se asocieze cu PSD, pentru ca demersul să aibă succes.

Cristian Pîrvulescu spune la RFI că o retragere din Guvern ar oferi USR PLUS un potențial de negociere: ”Pentru USR PLUS, decizia este esențială, decizia privește viitorul lor politic, dacă vor mai exista ca partid politic sau nu, pentru că operațiunea la care au fost supuși, respectiv umilirea lor publică, urmărește transformarea lor într-o simplă anexă a PNL-ului și a președintelui Iohannis. Dacă vor accepta această situație, nu vor mai exista ca partid politic. Alternativa este aceea de a rămâne constanți în atitudinea față de PNL și de participarea la guvernare. Din punctul ăsta de vedere, susținerea unei moțiuni de cenzură este imposibilă, pentru că i-ar compromite. Nu pot să înainteze o moțiune de cenzură, pentru că nu au suficienți parlamentari, deci ar trebui să se asocieze cu PSD. Or o asemenea asociere este împotriva logicii existenței USR PLUS. Ca urmare, doar retragerea din Guvern le-ar oferi un potențial de negociere. Retragerea din Guvern ar duce la o criză guvernamentală. Pentru asta ar trebui să aibă forța necesară să reziste presiunii publice care va apărea și atunci vor avea capacitatea să negocieze, în funcție de momentele următoare, pentru că faptul că părăsesc Guvernul duce la o altă ipoteză constituțională, obligă PNL-ul și președintele la consultarea Parlamentului, deci la un nou vot de încredere sau de învestitură și în aceste condiții, riscul ca Guvernul să nu treacă, în formă minoritară, e foarte mare”.

 

Politologul Andrei Țăranu: USR și-a pierdut atât potențialul de șantaj, cât și pe cel de coaliție

 

Mihai Polițeanu: Retragerea miniștrilor USR PLUS din Guvern ar trebui să fie pe masă

 

În ce condiții ar fi posibil un Guvern minoritar PNL-UDMR, susținut de PSD? Politologul amintește că ”s-a mai întâmplat acest lucru în 2007, când Călin Popescu Tăriceanu a scos PD-ul de la guvernare, iar PSD-ul a susținut un Guvern minoritar. Nu cred că PSD-ul e în aceeași situație de atunci și în orice caz, declarația lui Vasile Dîncu a fost că nu vor susține un Guvern minoritar. Sigur, își pot schimba opțiunea, dar de ce și-ar schimba opțiunea PSD-ul? În condițiile în care, eu cred că asta este cea mai mare probabilitate, președintele Iohannis va susține în continuare ca prim-ministru pe Florin Cîțu, iar Parlamentul nu acceptă propunerea președintelui, știm regula constituțională, de două ori în 60 de zile respinge propunerile de prim-ministru ale președintelui, intrăm în condițiile de alegeri anticipate. Alegerile anticipate sunt favorabile în acest moment PSD și AUR, nu PNL și USR PLUS”.