Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oficial francez, la Chișinău: Franța își reafirmă sprijinul pentru stabilitatea R.Moldova și consolidarea statului de drept

poza_externe.jpg

Ministrul de Externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, și ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu
Sursa imaginii: 
Ministerul Afacerilor Externe al R.Moldova

”Franța își reafirmă sprijinul său deplin pentru stabilitatea R. Moldova, consolidarea statului său de drept, lupta împotriva corupției și consolidarea democrației, transformările benefice stabilității europene și necesare realizării Acordului de Asociere între Republica a Moldovei și Uniunea Europeană”. Declarația a fost făcută de ministrul pentru Europa și afaceri externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, aflat, joi, într-o vizită la Chișinău. Oficialul francez a avut o întrevedere cu ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu. Ministrul pentru Europa și afaceri externe al Franței are întrevederi astăzi și cu președintele R.Moldova, Maia Sandu, dar și cu premierul moldovean, Natalia Gavriliță. 

Potrivit șefului diplomației franceze, țara sa rămâne antrenată, în cadrul Echipei Europa, pentru a contribui la realizarea proiectelor europene.”Subliniem importanța relației franco-moldave în procesul de apropiere a Republicii Moldova de standardele și practicile UE”. 

Totodată, Jean-Yves Le Drian susține că ”Franța își reafirmă sprijinul său neclintit pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și sprijină eforturile întreprinse în formatul „5+2” sub egida OSCE, ”în vederea atingerii unei soluționări globale, durabile și pașnice a conflictului din regiunea transnistreană”.

”Franța își reafirmă sprijinul său pentru agenda de reforme propusă de noul Guvern moldovenesc. Agenția „Expertise France” va continua să participe activ la acțiunea UE (Echipa Europa) întru susținerea reformei justiției. În curând, un expert francez de nivel înalt va fi detașat în cadrul administrației prezidențiale a Republicii Moldova”, a mai declarat Jean-Yves Le Drian.

De asemenea, Franța și Republica Moldova au convenit să continue schimburile politice pentru Summit-ul Parteneriatului Estic al UE planificat pentru luna decembrie a acestui an și a viitoarei președinții franceze a Uniunii Europene în primul semestru al anului 2022.

În vederea facilitării dezvoltării relațiilor bilaterale, miniștrii de Externe ai R.Moldova și Franței își doresc ca ”procedurile lansate în luna februarie curent să fie finalizate cât mai curând posibil, în special semnarea Convenției privind evitarea dublei impuneri, care a fost parafată în februarie 2021, și finalizarea rapidă a negocierilor unei Convenții bilaterale în domeniul securității sociale”. Șeful diplomației franceze susține că aceste acorduri vor permite avansarea relațiilor economice și facilitarea activității companiilor franceze ”mobilizate pentru a sprijini Moldova în realizarea priorităților sale de dezvoltare și a necesităților de investiții”.

”Franța rămâne, de asemenea, deschisă să faciliteze realizarea proiectului de renovare a liniei de cale ferată Chișinău-Ungheni, de către un consorțiu de companii franceze. Totodată, noi companii franceze planifică noi investiții în domeniul turismului și distribuției”, a mai subliniat Jean-Yves Le Drian.  

În același timp, ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, dar și omologul său francez, Jean-Yves Le Drain, salută angajamentul de cooperare între Înalta Autoritate franceză pentru transparența vieții publice (HATVP) și Agenția Națională pentru Integritate (ANI), precum și vizita directorului Agenției Franceze Anticorupție în scopul realizării unei misiuni tehnice în Moldova, preconizată pentru luna viitoare. Cei doi oficiali au apreciat și angajamentul Franței, în comun cu ONG-urile moldovene, pentru susținerea libertății presei prin implementarea programelor de formare a jurnaliștilor moldoveni care se focusează pe lupta împotriva dezinformării. 

”Reafirmăm atașamentul nostru privind predarea limbii franceze în Moldova, țară membră a OIF, și dorim să oferim un nou impuls educației bilingve francofone în Moldova, în special prin consolidarea prezenței franceze locale cu scopul redinamizării rețelei francofone și susținerii formării cadrelor didactice moldovenești, precum și printr-o politică de acordare a statutului francofon unor noi licee bilingve și de oferire a burselor de mobilitate pentru profesori”, se arată într-o declarație comună a celor doi miniștri de Externe. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre declarațiile ministrului pentru Europa și afaceri externe al Franței, făcute la Chișinău