Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șeful diplomaţiei europene nu exclude colaborarea cu talibanii, dar nu fără condiții

joseph_borrell.jpg

Sursa imaginii: 
france24.fr

UE este pregătită să colaboreze cu noul guvern din Afganistan, dar sub o serie de condiţii stricte, printre care sunt respectarea drepturilor omului, a statului de drept și a libertății presei.

Conducătorul diplomației din Uniunea Europeană, Josep Borrell a spus că eventuala colaborare cu guvernul de la Kabul ar putea fi posibilă doar cu respectarea unor condiţii:

Pentru a sprijini populaţia afgană, va trebui să colaborăm cu noul guvern din Afganistan", a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE în Slovenia.

Borrell a descris un „angajament operaţional”, care nu ar constitui în sine recunoaşterea formală a guvernului taliban şi ar „creşte în funcţie de comportamentul acestui guvern”.

Totodată, guvernul taliban trebuie să împiedice ţara să devină din nou o casă pentru militanţii islamişti, aşa cum a fost în precedenta perioadă când talibanii au fost la putere. Trebuie să respecte drepturile omului, statul de drept şi libertatea mass-media şi ar trebui să negocieze cu alte forţe politice un guvern de tranziţie. Borrell a declarat că noul guvern din Kabul trebuie să acorde acces gratuit la ajutorul umanitar, respectând procedurile şi condiţiile de livrare ale UE.

În același tmp, ministrul german de Externe Heiko Maas a declarat că depinde de talibani cât de rapid vor fi dezgheţate ajutoarele pentru dezvoltarea ţării.

Am auzit multe remarci în zilele trecute, dar vom măsura talibanii prin acţiunile lor, nu prin cuvintele lor", a declarat Maas.

Vrem să evităm o criză umanitară, motiv pentru care trebuie să acţionăm rapid”, a adăugat ministrul german.