Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Deputatul PNL Alexandru Muraru: ”Alianța USR PLUS cu AUR reîntoarce România în urmă cu 30 de ani”

alexandru-muraru-florin-citu-640x400.jpg

Sursa imaginii: 
facebook.com/Florin Citu

Consilierul lui Florin Cîțu a lansat atacuri la adresa USR-PLUS: „Dacian Cioloș a încercat, în mod perfid, atragerea președintelui Iohannis în criza coaliției, cu intenția de a-l face ulterior responsabil pentru evoluția lucrurilor”.

Alexandru Muraru, reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, a transmis un document prin intermediul căruia îi informează pe omologii săi din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi Israel despre "noul plan al partenerilor de guvernare de la Bucureşti - USR-PLUS în a crea o nouă majoritate parlamentară cu un partid extremist, antisemit prin care să răstoarne executivul pro-european".

În document, Alexandru Muraru susţine că, pe termen mediu, pericolul real al unei cooperări între AUR şi USR-PLUS îl reprezintă "compromiterea demersurilor pentru promovarea egalităţii de gen, a diversităţii şi a drepturilor minorităţilor", iar consecinţele "vor fi grave pentru climatul de toleranţă, încredere şi stabilitate din România, precum şi din Europa". Totodată, deputatul PNL atrage atenția, în documentul transmis, că ”este pentru prima dată, de la aderarea României la Uniunea Europeană, când un partid extremist de factură neo-fascistă, xenofob, antisemit, este cooptat de o forță politică pro-europeană aflată la guvernare pentru a vota o moțiune de cenzură împotriva propriului cabinet. Practic, prin această acțiune politică, alianța USR-PLUS ia locul PSD și reîntoarce România în urmă cu 30 de ani, când, pe atunci, socialiștii români guvernau deschis cu partide extremiste, neo-fasciste, ultranaționaliste și antisemite.”

El a anunțat că i-a informat despre discuțiile dintre USR PLUS și AUR pe cei 108 europarlamentari din grupul Renew Europe, din care face parte și USR PLUS.

La rândul său, președintele partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a declarat  că informarea guvernelor țărilor partenere ale României despre criza internă, altfel decât pe canale diplomatice, este neuzuală. "Asta cu pâra pe la alte guverne nu e normală", a spus Orban. El a subliniat că, ”de regulă, oficialii și reprezentanții fiecărei țări vorbesc de bine despre țara lor. Eu, în toate relațiile cu partenerii străini mi-am vorbit întotdeauna de bine țara și toate instituțiile reprezentative. Așa este firesc pentru orice om politic sau care deține funcții în statul român", a răspuns președintele PNL.