Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alți 80 de afgani au fost evacuați cu sprijinul autorităților de la București

afganistan.jpg

Sursa imaginii: 
facebook.com/mae.romania

Cetăţenii afgani au fost evacuaţi cu succes duminică dimineaţă, pe cale terestră, aflându-se în siguranţă pe teritoriul Pakistanului, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Ei sunt foști colaboratori ai trupelor române în teatrul de operațiuni din Afganistan, studenți cu burse în România, precum și alte categorii vulnerabile: jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați și membri de familie ai acestora. Ca urmare a demersurilor Celulei de criză interinstituționale, convocate la 13 august și coordonate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, până în prezent au fost evacuați 156 de cetățeni afgani. Aceștia vor fi transportați la București.

MAE informează că, potrivit procedurilor anterioare, reprezentanţii Ambasadei României la Islamabad au emis vize şi documente membrilor acestui grup de cetăţeni afgani evacuaţi, asigurându-le tranzitul teritoriului afgan şi accesul pe teritoriul statului pakistanez. Au fost, totodată, întreprinse toate demersurile diplomatice necesare pe lângă autorităţile pakistaneze pentru evacuarea cetăţenilor afgani în condiţii de siguranţă.

Pe lista cu persoane evacuate mai sunt 49 de cetățeni români care au dorit să fie repatriați și 7 cetățeni ai unor state aliate.