Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Independența politică” și ”suveranitatea tehnologică”, priorități ale Franței la conducerea UE

franta_ue.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Bruno Le Maire

Franța va prelua de la 1 ianuarie președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Iar ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a indicat deja două direcții pe care Parisul le-ar putea urma în cursul mandatului de șase luni: “o Europă care-și construieşte “independenţa politică” şi o “suveranitate tehnologică”.

Ministrul Bruno Le Maire a vorbit la Forumul de dialog ”European House – Ambrosetti”, care a avut loc sâmbătă şi duminică în oraşul italian Cernobbio, pe malul lacului Como.

“Vrem să ne batem pentru o Europă care îşi ocupă locul de mare putere în lume, alături de Statele Unite şi de China” şi care “apără un anumit set de valori”, a spus ministrul francez, potrivit unei relatări a Agenției France Presse, preluată de Agerpres și Caleaeuropeana.ro.

Printre aceste valori figurează “solidaritatea între naţiuni” şi “un model de dezvoltare economică respectuos cu mediul”, a explicat Le Maire.

El a afirmat că nu există suveranitate politică fără suveranitate tehnologică.

”De exemplu, nu putem fi suverani din punct de vedere politic atunci când depindem de străinătate pentru semiconductori, baterii electrice sau activitățile în spaţiul cosmic”, spune el.

Potrivit ministrului francez, independența europeană presupune relocalizarea centrelor de producție în domenii precum inteligenţa artificială, bateriile electrice, biotehnologiile sau sănătatea şi prin construirea de noi reţele precum cele pentru hidrogen.

Pentru a finanţa aceste investiţii, în opinia ministrului francez, “este nevoie de uniunea pieţelor de capital şi de uniunea bancară”. El și-a exprimat speranța că președinția franceză va înregistra progrese în aceste domenii, în care mizele financiare sunt foarte mari.

Franţa caută totodată ca în timpul mandatului său la președinția Consiliului UE să găsească un consens european în ceea ce priveşte impozitarea minimală a multinaţionalelor.

În ceea ce priveşte scena politică internaţională, Bruno Le Maire a atras atenţia că provocările la adresa securităţii care au apărut după preluarea puterii de către talibani în Afganistan ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru UE.

Europa trebuie să devină superputerea numărul trei, în afară de China şi de Statele Unite. Haideţi să deschidem ochii, ne confruntăm cu ameninţări şi nu ne mai putem baza pe protecţia Statelor Unite. Afganistanul este un semnal de alarmă”, a avertizat Le Maire. El a adăugat că Europa se confruntă cu ameninţări de securitate în Orientul Mijlociu dar şi în Africa.

Potrivit ministrului francez, Parisul a decis să investească 1,7 miliarde de euro în plus în apărare în acest an şi că ar dori să vadă şi alte ţări europene făcând acelaşi lucru. 

Franța va prelua la 1 ianuarie 2022 preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Perioada se suprapune cu cea în care președintele francez Emmanuel Macron se va afla și în cursa pentru un al doilea mandat prezidențial.

Autonomia strategică a UE reprezintă un element central al politicii promovate de liderul francez . Și este de așteptat ca el să folosească mandatul la președinția Consiliului European pentru a avansa în această direcție.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 6 septembrie 2021