Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moțiunea de cenzură a USR-PLUS, blocată în Parlament

parlament.jpg

Sursa imaginii: 
gov.ro

Blocaj în Parlament, acolo unde ședința Birourilor Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor a fost suspendată. Motivul: lipsa cvorumului generată de absența din sală a social-democraților. Ulterior, și liberalii au plecat din sală, astfel că nu s-a putut stabili calendarul moțiunii.

PSD a transmis că nu vrea să arbitreze conflictul dintre PNL și USR PLUS, pentru că nu face parte din nicio tabără.
Parlamentarii urmau să decidă luni calendarul de dezbatere a moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR împotriva guvernului Cîțu. 
În paralel, liberalii au cerut acordarea unui termen de două săptămâni pentru verificarea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură. Acest demers nu a întrunit voturile necesare, dar liberalii au transmis că vor depune o nouă solicitare în acest sens.

Liderii USR PLUS și AUR au contestat solicitarea liberalilor despre care susțin că este menită doar să tergiverseze procedurile, cu sprijinul PSD.
Ședința Birourilor Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor ar urma să fie reluată marți.
Despre criză au discutat luni și președintele și premierul, după ce Klaus Iohannis l-a invitat la Palatul Cotroceni pe Florin Cîțu.

Președintele în funcție al PNL, Ludovic Orban, a declarat, potrivit hotnews.ro: „Nu voi participa la acest vot. Instituția moțiunii de cenzură e una fundamentală. În Constituție sunt reguli foarte clare referitoare la moțiunea de cenzură. (...) Un alt punct extrem de important este că în mod clar semnătura reprezintă un act de voință individual, singura persoană care poate să o conteste este cel care a semnat. Până acum nu a existat nicio solicitare din partea vreunui semnatar”, a declarat Orban, acuzând „cenzurarea dreptului de a depune o moțiune de cenzură”.

Sorin Lavric, parlamentar AUR, citat de G4 Media : ”E clar că PSD ajută guvernul Cîțu să nu cadă. Noi am făcut moțiunea aceasta cu bună credință. Am ajuns noi să depunem moțiune de cenzură, iar românii vor rămâne cu impresia că PSD e în cârdășie și complicitate cu PNL...”

Cristina Prună (USR PLUS): ”Azi, PSD și PNL fac împreună un abuz. Termenul de 2 săptămâni nu e necesar, în 5 zile de la depunerea moțiunii de cenzură ea trebuie votată, după cum arată Constituția...”