
Politică
Ani grei de detenție pentru doi activiști ai opoziției democratice din Belarus
ap20252601176051.jpg

Kolesnikova şi Znak au fost judecaţi pentru „complot în vederea preluării puterii” şi „îndemnuri la acţiuni care aduc atingere securităţii naţionale”. De asemenea, au fost acuzați de constituirea unei organizații extremiste.
Aceste formulări nu trebuie, evident, să ne inducă în eroare. Pentru un regim autoritar sau dictatorial, orice formă de protest este un complot și orice formă de opoziție aduce atingere securității naționale, prin care se înțelege stabilitatea și perpetuarea regimului. Și, evident, orice formă de asociere, alta decât cele permise pentru lăudarea regimului reprezintă un act extremist.
Aceasta este logica dictaturilor, mereu și peste tot.
Ele pretind că reprezintă națiunea în întregul ei. A te opune înseamnă, automat, a te situa împotriva interesului național, iar opoziția nu poate fi decât o formă de intervenție a străinătății.
Încheind această paranteză, să spunem că procesul celor doi opozanţi, încarceraţi de 11 luni, a fost deschis la începutul lui august şi a avut loc cu uşile închise. Astfel că puţine detalii au ajuns publice în contextul în care presa independentă, ONG-uri şi opoziţia sunt vizate de o reprimare fără reţineri de luni de zile, după cum transmite Hotnews.ro preluând o știre News.ro.
Chiar și pronunțarea condamnărilor a fost anunţată de către serviciul de presă al lui Viktor Babariko, alt opozant încarcerat. El își depusese candidatura la alegerile prezidențiale din august 2020, dar în iunie a fost arestat sub acuzația de corupție. Acum ispășește o condamnare de 14 ani într-o colonie penitenciară.
Kolesnikova și Znak lucraseră pentru campania electorală a lui Babariko, după cum transmite publicația Bielorousski Partizan, preluată de Courrier International.
După arestarea lui Babarijo, Znak și Kolesnikova au susținut candidatura Svetlanei Tikhanovskaya, considerată de Occident câștigătoarea alegerilor prezidențiale din Belarus din 9 august. Aceasta din urmă este refugiată în Lituania.
Semnul inimii
Potrivit unor imagini difuzate luni pe conturi Telegram, Maria Kolesnikova, în vârstă de 39 de ani, zâmbind, a făcut semnul inimii cu mâinile încătuşate, în timp ce se afla în cuşca acuzaţilor, specifică proceselor din Rusia sau Belarus.
Acest semn este unul dintre gesturile chemării la proteste din 2020.
Kolesnikova, în vârstă de 39 de ani, este unul dintre puținii lideri majori ai protestelor în masă de anul trecut rămași în Belarus.
După protestele masive din vara și toamna anului 2020, cei doi oponenți au fost aleși în prezidiul Consiliului de coordonare a opoziției din Belarus, creat pentru a gestiona pașnic transferul de putere.
La 7 septembrie 2020, Kolesnikova a fost răpită de indivizi mascați care au vrut să o scoată cu forța de pe teritoriul bielorus. A urmat un episod incredibil, în care activista s-a opus cu îndărătnicie, rupându-și pașaportul pentru a rămâne în țară.
După aceasta, Kolesnikova a fost plasată în arest preventiv. Maxim Znak a fost, de asemenea, arestat la începutul lunii septembrie 2020 și plasat în detenție preventivă.
În ultimul său discurs din 2 septembrie, Maria Kolesnikova a spus că procesul este unul „istoric, indiferent de verdict”. Iar povestea celor doi activiști pentru libertate și democrație spune multe despre natura regimurilor autoritare și dictatoriale din Europa și din lumea largă.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica