
Politică
Cronica unei zile politice agitate : demisii, amenințări și ”nicio soluție”
catu_ma.jpg

Discuțiile de la Palatul Cotroceni dintre președintele Klaus Iohannis și liderul USR PLUS au fost pur formale, dacă este să credem ce spune Dan Barna. Oarecum era previzibil că nu se va ajunge la niciun compromis : mesajul USR PLUS a fost încă de luni unul răspicat și anume că partidul va rămâne la guvernare doar într-un guvern în care Florin Câțu nu mai este premier. Demisiile de marți ale miniștrilor USR PLUS și declarațiile demisionarilor au venit doar să întărească acest mesaj. Motivul : ultimul episod încheiat cu remanierea ministrului justiției Stelian Ion pentru refuzul acestuia de a aviza ordonanța privind lansarea Programului Național de Dezvoltare Anghel Saligny, PNDR 3, cum este supranumit. Ministrul demisionar al economiei, Claudiu Năsui a punctat răspicat că USR PLUS a spus din nou ”NU corupției” și ”NU unui jaf de 50 de miliarde” și a explicat că pentru partidul său sunt compromisiuri inacceptabile și linii roșii care nu pot fi trecute iar aceasta a fost una dintre ele. Citind însă între rânduri, miniștrii USR PLUS au invocat și disputele mai vechi pe legile justiției dar și lipsa de comunicare. Ministrul demisionar al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, a scris pe Facebook că incompatibilitatea între USR PLUS și Florin Câțu era mai veche : ”Ştiam că n-o să fie uşor într-o coaliţie care a trecut cu poticneli mari de la bun început. Subiectele "sensibile", SIIJ, alegerile în două tururi, pensiile speciale etc, au fost lăsate la final, la negocierile de la Vila Lac. Văzând rezistenţa cu dinţii încleştaţi în faţa lor, i-am spus lui Dacian (Cioloş - n.r.) că eu nu văd cum aş putea funcţiona în acea echipă ca să obţin rezultate”, a scris Teleman. Evident, un atac dur la adresa stilului lui Florin Câțu l-a lansat și ministrul demisionar al transporturilor, Cătălin Drulă, atacat de premier pentru execuția bugetară care s-a dovedit la publicarea ei că era de fapt de 70 la sută. ”Plec din cauza unui premier iresponsabil şi incapabil să înţeleagă ce înseamnă conducerea unui guvern, un premier despre care am spus odată că e un zombie politic și care nu înţelege că e terminat politic. Da, Florine, s-a terminat. Te agăţi de putere, dar România nu te mai vrea”, a spus Cătălin Drulă. Se pare însă că președintele Klaus Iohannis nu a avansat nicio soluție la problemele ridicate de USR PLUS.
Premierul Câțu nu cedează
De partea sa, premierul Florin Cîțu a declarat, marți, că încă analizează situația politică, după demisiile miniștrilor USR PLUS. „Dați-mi voie să analizez întâi situația. În momentul acesta încă analizez situația politică”, a spus Forin Cîțu, întrebat când va lua act de demisiile miniștrilor USR PLUS, pe care susține că nu le-a văzut, și când va desemna interimarii. ”Eu în continuare mizez pe o guvernare de dreapta în România”, a mai spus premierul care nu a exclus scenariul în care USR PLUS se va răzgândi. ”Fac apel la toți oamenii politici responsabili din România să lăsăm orgoliile de-o parte și să ne punem la muncă. (...)”, a adăugat premierul care, încercând să demonstreze că guvernarea merge înainte oricum, a anunțat adoptarea rectificării bugetare. În fine, întrebat totuși dacă nu se teme de moțiune, premierul a sugerat că deocamdată încă nu există plângeri penale împotriva posibilului fals în semnături și a spus că, dacă ar fi să ajungă totuși la vot, acesta nu ar avea mari șanse pentru că PSD nu pare dispus să o susțină. În schimb, Câțu a admis că viitorul vot de încredere pe care-l va cere în Parlament pentru un nou guvern ar putea să îi creeze probleme. Și, într-adevăr, PSD amenință că se va folosi de ocazie pentru a vota împotrivă.
PSD aruncă mănușa
Liderii PSD au încercat să profite la maxim politic de situația creată : aceștia au spus că nu vor susține moțiunea USR PLUS și ”circul” actual pentru simplul motiv că toate partidele din actuala coaliție de guvernare nu merită sprijinul social democraților. Mai mult, ei i-au pasat întreaga responsabilitate șefului statului care ar trebui, potrivit PSD, să îl demită imediat pe Câțu și să convoace consultări cu toate partidele în vederea formării unui nou guvern. ”Președintele Klaus Iohannis este direct răspunzător de eșecul <Guvernului Său>, întrucât a girat personal numirea lui Cîțu în funcția de premier și a agreat participarea USR-PLUS la guvernare, alături de PNL și UDMR, într-o Coaliție a Pierzătorilor în alegeri. Toate aceste partide sunt vinovate în egală măsură de catastrofa economică și socială pe care o vedem în prezent în România. Prin urmare, președintele Iohannis are obligația să iasă din letargia care-l caracterizează pentru a cere demisia a premierului Cîțu, iar apoi să convoace la consultări toate partidele parlamentare în vederea instalării unui guvern legitim, în cel mai scurt timp”, conform unui comunicat de presă. În fine, PSD a mai avansat un scenariu : cel al alegerilor anticipate, punând și mai mult presiune asupra unui joc deja complicat.