Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grupul de șoc al senatoarei Șoșoacă terorizează medici. Și statul român nu spune nimic

sosobun.png

Diana Șoșoacă în timpul acțiunii de la Răchiteni, jud Iași, 4 septembrie 2021
Sursa imaginii: 
captură video - Facebook / Diana Iovanovici Șoșoacă - Oficial

Ce se mai întâmplă în România reală, în timp ce la București toți ochii sunt îndreptați către criza politică? Ei bine, un grup de asalt, condus de senatoarea Diana Ivanovici-Șoșoacă, descinde într-un centru de vaccinare, terorizează personalul și instigă comunitatea, sau o parte a ei, împotriva medicilor.

S-a întâmplat zilele trecute în comuna ieșeană Răchiteni, în care deja au fost introduse restricții de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, din cauza creșterii incidenței cazurilor de Covid-19.

Imunizarea cetățenilor ar putea fi un răspuns, chiar tardiv, având în vedere că virusul deja se răspândește în comunitate. Dar și acest răspuns întârziat a fost zădărnicit de acțiunea de forță a grupului condus de senatoarea Șoșoacă.

Directorul DSP Iași, doctorul Vasile Cepoi, afirmă că descinderea în forță a oprit vaccinarea în comună - o acțiune pe care o caracterizează drept ilicită. Și atrage atenția că, din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri, spitalul de boli infecțioase din Iași redevine unitate Covid, cu toate inconvenientele pentru restul pacienților.

Acestea sunt, pe scurt, faptele. Înregistrarea intervenției în forță a grupului condus de senatoarea Șoșoacă poate fi văzută pe pagina noastră de internet.

Iar ceea ce șochează cu adevărat este umilirea unui medic de către un ales al poporului și mai cu seamă felul în care reușește să instige comunitatea, sau măcar o parte a ei.

Fața doctoriței este ascunsă de masca medicală, dar în ochi și în gesturi se poate citi ceea ce, cu siguranță, mulți medici din România resimt în aceste zile: neputință, dezgust, teamă și o infinită oboseală.

Te lupți cu un virus agresiv și încă în bună parte necunoscut, te lupți cu condițiile adesea improprii din spitale, te lupți cu prejudecățile oamenilor și iată că trebuie să ții piept și trupelor de asalt. Deja este prea mult.

 

Imaginile sunt revoltătoare

 

 

Iar întrebarea este de ce o asemenea acțiune de forță nu-și primește răspunsul instituțional cuvenit. Unde a fost Colegiul Medicilor? Unde sunt autoritățile locale? Unde sunt sesizările penale care s-ar cuveni într-o astfel de situație?

Nu există, cel puțin până în acest moment – iar o explicație poate fi aceea că medicii dar și autoritățile locale care se luptă cu pandemia se simt abandonați, sacrificați pe altarul unor jocuri politice pe care nu le înțeleg.

Am vorbit în această rubrică, acum câteva zile, despre faptul că România se află la coada clasamentului european al vacinării, în condițiile în care, la nivelul Uniunii, peste 70% dintre persoanele adulta au fost deja imunizate.

Spuneam atunci că acest decalaj este, printre altele, unul de natură educațională și civilizațională.

Însă nu trebuie să omitem faptul că acest decalaj este întreținut și adâncit în această perioadă prin acțiunile conștiente ale extremiștilor. Acestea au devenit tot mai evidente și tot mai agresive, până într-acolo încât ajung să amintească de anumite forme de terorism.

Statul român încă nu a găsit căile de răspuns la acest tip de extremism, cu consecințe grave asupra sănătății publice, banului public și, mai presus de toate, asupra vieții oamenilor. Acesta este încă un aspect care ne diferențiază de Europa civilizată.

Dar poate că nu este încă prea târziu.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 8 septembrie 2021