Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Demisiile miniştrilor USR PLUS şi propunerile de interimari, trimise la Palatul Cotroceni

Premierul Florin Cîţu a anunţat în această dimineaţă că a trimis demisiile miniştrilor USR PLUS şi propunerile de interimari la Palatul Cotroceni. Ele devin efective după ce preşedintele Klaus Iohannis semnează decretele în acest sens, care apoi sunt publicate în Monitorul Oficial.

Miniștri USR PLUS și-au depus, ieri dimineață, demisiile la Guvern, însă șeful Executivului a declarat în cursul zilei că le analizează. 

Co-preşedintele USR Dan Barna a declarat, marţi după-amiază, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că acesta i-a spus că demisiile miniştrilor USR PLUS nu ajunseseră la Palatul Cotroceni până la momentul întâlnirii lor, dar că atunci când vor veni, le va accepta.

Întrebat dacă a discutat cu premierul Florin Cîţu, Barna a afirmat că i-a dat acestuia un mesaj luni seară, dar nu a primit răspuns. Co-preşedintele USR PLUS a explicat şi de ce nu demisionează prefecţii şi secretarii de stat.

“Secretarii de stat şi prefecţii nu sunt votaţi de Parlament. Este dreptul şi atributul premierului să decidă cum îşi structurează cabinetul. Miniştrii, cei care au fost votaţi de Parlament şi care constituie structura politică a cabinetului, şi-au înaintat demisiile tocmai pentru că am spus că vom mergem până la capăt şi am făcut acest lucru”, a explicat Dan Barna.

Alianţa USR PLUS deţinea în Guvern portofoliile Justiţiei, Sănătăţii, Cercetării, Proiectelor Europene, Transporturilor şi Economiei. Postul de ministru al Justiţiei a rămas deja vacant după revocarea lui Stelian Ion.

Presa centrală vehiculează numele celor care vor asigura interimatul. 

Premierul Cîţu ar urma să preia ministerul Proiectelor Europene, deţinut de Cristian Ghinea. Cîţu a afirmat că, dacă Ghinea pleacă, va prelua el ministerul pentru a se asigura că lucrurile merg înainte şi va accelera procedura pentru a se asigura că vom avea aprobat PNRR.

Dan Vîlceanu, ministru al Finanțelor, ar urma să se ocupe și de Ministerul Transporturilor. Ministerul Economiei ar urma să fie în responsabilitatea lui Virgil Popescu (ministrul Energiei), în timp ce Sorin Cîmpeanu (ministrul Educației) s-ar ocupa și de Cercetare. Nu în ultimul rând, Cseke Attila (ministrul Dezvoltării) ar trebui să gestioneze Sănătatea în perioada următoare.