Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UK: Camera Comunelor aprobă un nou impozit destinat asistenței medicale și sociale

boris_johnson_casa_de_ingrijire_uk.jpg

Boris Johnson în vizită la o casă de îngrijire
Boris Johnson speră să adune 12 miliarde de lire anual din noul impozit pentru asistență medicală și socială
Image source: 
www.gov.uk

Deputații britanici au aprobat majorarea cu 1,25% a ratei asigurărilor naționale pentru lucrători și angajatori pentru a finanța asistența medicală și socială în Anglia. Măsura este menită sporirii resurselor pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile – în vârstă sau cu dizabilități.

Camera Comunelor a aprobat fără surprize, cu 319 voturi pentru și 248 împotrivă, proiectul de lege înaintat de prim ministrul Boris Johnson, care speră că majorarea impozitelor, care încalcă angajamentul manifestului Partidului Conservator pentru alegerile din 2019 de a nu majora impozite, va strânge 12 miliarde de lire sterline pe an.

Premierul Johnson a declarat că planul său va aborda “costurile catastrofale” cu care se confruntă persoanele care au nevoie de îngrijire. Partidul Laburist din opoziție a votat împotrivă, exprimându-și îngrijorarea cu privire la faptul că oamenii ar putea fi nevoiți să-și vândă casele pentru a plăti ajutorul de care au nevoie.

În timpul dezbaterii din Camera Comunelor, unii parlamentari ai Partidului Conservator condus de premierul Johnson, au ridicat și ei obiecții la propuneri.

Politicienii au fost de multă vreme de acord asupra necesității de a reforma sistemul de îngrijire socială al Angliei, care ajută persoanele în vârstă și cu dizabilități cu necesități de îngrijire zilnice, precum spălarea, îmbrăcatul, mâncarea și medicamentele. Dar așa cum a arătat dezbaterea Camerei Comunelor, nu există un consens asupra modului de finanțare a acestei reforme. 

Principalele prevederi ale noului plan sunt:

• O persoană nu va plăti mai mult de 86.000 de lire sterline în costurile de îngrijire - fără a include mâncarea și cazarea - pe parcursul vieții lor, din octombrie 2023;

• Odată ce oamenii au atins acest plafon, costurile pentru îngrijirea personală vor fi plătite în continuare de autoritățile locale;

• Cei cu active cuprinse între 20.000 și 100.000 de lire sterline vor primi ajutor dependent de venituri din partea consiliului lor local;

• Cei cu mai puțin de 20.000 de lire sterline nu vor trebui să plătească deloc pentru costurile de îngrijire din activele lor, ci ar putea să fie nevoiți să contribuie din venitul lor;

• Impozitul va fi majorat printr-o creștere de 1,25% a asigurărilor naționale plătite de lucrători și angajatorii lor - începând cu luna aprilie 2022;

• Veniturile din dividende pe acțiuni - câștigate de cei care dețin acțiuni la companii - vor fi impozitate cu o rată majorată cu 1,25%.

În prezent, lucrătorii plătesc rata de 12% asigurări naționale pentru câștigurile cuprinse între 9.564 GBP și 50.268 GBP pe an. Orice câștig peste această sumă atrage o rată de doar 2%.

Premierul Johnson a declarat că majoritatea fondului de 36 de miliarde de lire sterline pe trei ani adunat din majorarea impozitelor va merge spre recuperarea restanțelor din Serviciul Național de Sănătate (NHS) create de pandemia de Coronavirus - creșterea capacității spitalelor și crearea spațiului pentru nouă milioane de consultații, investigații și operații.

Impozitul colectat la nivelul Regatului Unit se va concentra pe finanțarea sănătății și a asistenței sociale în Anglia, dar Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, care au atribuții exclusive în domeniul sănătății, vor primi, de asemenea 2,2 miliarde de lire sterline suplimentar pentru a-și finanța serviciile lor.

Din 2023, creșterea asigurărilor naționale va deveni o taxă separată – primul impozit nou introdus după TVA în 1973, în timp ce ratele asigurărilor naționale vor reveni la nivelul anterior.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ