Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Charles Michel: ”Autonomia strategică este bună pentru Europa și pentru restul lumii”

macron_michel.jpg

Președintele Franței, Emmanuel Macron și președintele Consiliului European, Charles Michel, la Palatul Élysée, Paris 6 septembrie 2021
Sursa imaginii: 
Facebook / Charles MICHEL

Un nou semnal că momentul Afganistan impulsionează eforturile europene privind autonomia strategică vine de la președintele Consiliului European, Charles Michel. Acesta se adaugă altor mesaje similare venite de la Bruxelles sau din capitalele europene potrivit cărora Uniunea Europeană trebuie să-și asume un rol mai important în afacerile globale. Dar au statele membre voința comună de a merge în această direcție?

Într-o discuție cu membrii think-thank-ului ”Groupe d’études géopolitiques”, președintele Consiliului European, Charles Michel, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la incapacitatea Uniunii Europene de a oferi „asistența necesară pentru evacuarea cetățenilor săi și a afganilor care i-au sprijinit”, fără ajutorul americanilor.

„O autonomie strategică europeană mai mare nu este bună doar pentru Europa, ci și pentru restul lumii. Valorile pe care le susținem sunt valorile universale ale demnității și drepturilor omului”, a mai spus liderul european, conform publicației Politico, preluată de Caleaeuropeana.ro.

Mai mult, președintele Consiliului European a transmis că  situația tragică din Afganistan „trebuie să ne determine pe noi, europenii, să ne privim în oglindă și să ne întrebăm: Cum putem avea în viitor mai multă influență în sfera geopolitică decât avem astăzi?”.

De altfel, Michel a remarcat că, în timp ce majoritatea țărilor europene a sprijinit SUA după atacurile din 11 septembrie – când a fost invocat pentru prima dată Articolul 5 din tratatul NATO – administrațiile Trump și Biden au recurs la „foarte puține consultări, poate chiar niciuna, cu partenerii lor europeni”. De exemplu, atunci când SUA s-au angajat pentru prima dată în discuții cu talibanii, anul trecut, sau când au decis retragerea din Afganistan.

Iar diferențele de abordare nu se limitează la Afganistan, ci se referă și la alte chestiuni internaționale, în special Siria sau Iran, a detaliat Michel.

”O tendință structurală”

Desigur, lucrurile nu trebuie dramatizate și nu trebuie uitat ceea ce unește marile democrații de pe cele două maluri ale Atlanticului.

Președintele Consiliului European s-a declarat convins că administrația Biden este „sinceră în favoarea integrării europene”.

Și total diferită față de administrația Trump, ”care a avut o viziune binară și simplistă asupra lumii”, a mai spus acesta.

De asemenea, Michel nu a uitat să sublinieze că odată cu revenirea Statelor Unite la Acordul climatic de la Paris, s-au înregistrat progrese semnificative, iar, în ceea chestiunile geopolitice, a fost restabilit un dialog mai intens, „care practic dispăruse odată cu administrația anterioară”.

Dar – și aici este un mare ”dar” - Charles Michel a opinat că ”există o tendință structurală în Statele Unite – care a existat înainte de Donald Trump, deși acesta a făcut-o mult mai vizibilă – de a da prioritate intereselor americane. Trebuie să fim foarte conștienți de această realitate, care este legitimă. Pot înțelege argumentele interne care l-au determinat pe președintele Biden să mențină retragerea”, a declarat Charles Michel.

Așadar, un nou mesaj din partea unui lider european de înalt nivel cu privire la necesitatea regândirii rolului strategic al Uniunii Europene – după cele mai recente, lansate de președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, de Înaltul reprezentant pentru afaceri externe, Josep Borrell sau de președintele francez Emmanuel Macron, ca să numim doar câțiva.

Însă atingerea unui obiectiv atât de ambițios presupune pe de o parte, disponibilitatea pentru cheltuieli suplimentare, pentru că nu există autonomie strategică fără o capacitate militară pe măsură. Pe de altă parte, este nevoie de o puternică voință politică a tuturor statelor membre. Două aspecte asupra cărora este, încă, mult de discutat.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 9 septembrie 2021