Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ultima oră: Moțiunea de cenzură va fi votată după decizia CCR

motiune_cenzura_votata_ccr.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Cosmin Ruscior

Moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR va fi citită joi, de la ora 16, însă dezbaterea și votarea vor avea loc după decizia Curții Constituționale, au decis Birourile Permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului. CCR a fost sesizată de Guvern, care susține că nu au fost respectate legea fundamentală și regulamentele Parlamentului în privința depunerii moțiunii.

ACTUALIZARE 11.33: Președinta Senatului, Anca Dragu (USR PLUS): ”Tertipurile vor continua și au continuat și astăzi în a doua parte a ședinței de astăzi, astfel încât la propunerea UDMR, s-a votat amânarea dezbaterii și votului moțiunii de cenzură până după decizia CCR”.

 

ACTUALIZARE 11.29: Liderul senatorilor PSD, Lucian Romașcanu: ”CCR e o instituție supremă în statul român. Baza legală este termenul <după trei zile>, care înseamnă nu trei luni, lucru care e respectat așteptând decizia CCR. Nu vrem să fim în situația să avem doi premieri, unul pus de coaliție, altul de CCR (...). Acest Guvern va pleca. E plecat deja, dar trebuie să plece legal și în respectul deciziilor CCR”.

 

Lucian Romașcanu: Vrem să plece Guvernul, dar în mod legal (Sursa: Mediafax Foto/Eduard Vînătoru)
Lucian Romașcanu: Vrem să plece Guvernul, dar în mod legal (Sursa: Mediafax Foto/Eduard Vînătoru)

 

 

 

ACTUALIZARE 11.26: Propunerea de amânare a votului asupra moțiunii de cenzură USR PLUS-AUR a fost făcută de UDMR și aprobată cu voturile PSD.

 

ACTUALIZARE 11.25: Deputatul PNL Florin Roman (pro-Cîțu) spune că inițiatorii moțiunii de cenzură sunt cei care nu au respectat Constituția: ”Dacă ați fi respectat toți pașii, nu am fi fost aici. Nu am înțeles de ce ați pus umărul pentru dărâmarea Guvernului. Cred că esențial este să avem stabilitate”.

 

ACTUALIZARE 11.23: Președintele PNL, Ludovic Orban, a fost prezent la ședință și a anunțat că nu votează: ”Sunt prezent și nu votez. Din punct de vedere constituțional și regulamentar, ceea ce ați votat azi reprezintă o încălcare a principiului constituțional și al statului de drept. Împiedicarea derulării procedurii moțiunii de cenzură asta înseamnă. Mai mult, există o altă decizie a CCR, care spune că termenul de trei zile nu se poate prelungi la nesfârșit și se invocă celeritatea în ceea ce privește dezbaterea și votarea. Obligația noastră e să acționăm în cadru constituțional și regulamentar. Deși e o propunere formulată de un coleg de coaliție, dar trebuie să știți că nu voi vota niciodată o propunere neconstituțională care pune în pericol democrația”.

 

Ludovic Orban: Nu voi vota o propunere neconstituțională (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre)
Ludovic Orban: Nu voi vota o propunere neconstituțională (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre)

 

 

ACTUALIZARE 11.16: Reprezentanții AUR anunță că vor sesiza CCR, după amânarea votului asupra moțiunii de cenzură.

 

Potrivit Constituției, moţiunea de cenzură se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere, potrivit Mediafax.