Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK stârnește furia Franței amenințând că va trimite înapoi ambarcațiunile cu migranți ilegali din Canalul Mânecii

patel_darmanin_.jpg

Priti Patel și Gerard Darmanin
Priti Patel și Gerard Darmanin au discutat la Londra despre criza migranților ilegali prin Canalul Mânecii
Sursa imaginii: 
www.gov.uk

Franța a acuzat Marea Britanie de încălcarea obligațiilor de plată pentru paza coastei. Ministrul britanic de interne a amenințat că va întoarce ambarcațiunile cu migranți care sosesc în număr record prin Canalul Mânecii plecând din Franța.

Ministrul de interne al Franței, Gerard Darmanin, care a purtat consultări la Londra cu omoloaga sa britanică, Priti Patel, îi scrisese în prealabil o scrisoare în termeni duri, după ce aceasta amenințase că va opri plăți către Franța în valoare de 60 de milioane de euro în 2021/2022 pentru împiedicarea migranților de a trece Canalul.

Până acum au sosit pe această cale anul acesta peste 13.000 de migranți ilegali, dintre care un număr record de 785 într-o singură zi, pe 6 septembrie. În întreg anul 2020, numărul total al migranților ilegali sosiți pe cale maritimă în UK s-a ridicat la 8.420.

Franța a spus că o astfel de atitudine ar echivala cu o încălcare a înțelegerii dintre cele două state și a criticat intenția exprimată de Patel de a trimite ambarcațiunile înapoi fără procesarea migranților care cer azil la sosirea în Marea Britanie.

Utilizarea respingerilor maritime către apele teritoriale franceze ar risca să aibă un impact negativ asupra cooperării noastre”, a spus Darmanin în scrisoarea citată de Financial Times.

Franța desfășoară mijloace considerabile și în continuă creștere, pentru a preveni trecerea către Regatul Unit, indiferent dacă acestea sunt pe uscat sau pe mare”, se spune într-o declarație a ministerului de interne de la Paris remisă AFP. Finanțarea britanică este o contribuție echitabilă la acest efort, care se bazează în principal pe forțele franceze. Condițiile acestei finanțări au fost negociate în detaliu cu partea britanică și nu s-a pus niciodată problema condiționării plății de către aceasta.” se mai spune în comunicat.

Dar în Franța au apărut deja voci care spun că împiedicarea migranților de a lua calea maritimă spre Marea Britanie este imposibilă.

Fapt este că avem de monitorizat 300 până la 400 de kilometri de țărm în fiecare zi și în fiecare noapte și este practic imposibil să avem polițiști la fiecare 100 de metri din cauza lungimii țărmului”, a spus la BBC Pierre-Henri Dumont, deputat de Calais în Adunarea Națională.

În deceniul trecut au mai fost valuri de migranți ilegali care au încercat să treacă spre Marea Britanie ascunși în camioane prin tunelul pe sub Canalul Mânecii, dar după măsuri luate la Calais de autoritățile franceze, migranții au adoptat calea maritimă.