Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bani în plus dați partidelor ”pe ascuns” la rectificare. Septimius Pârvu : ”Este o cumpărare de bunăvoință și influență politică”

catu_electoral.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

În plin conflict politic, aflăm că executivul – la rectificarea bugetară adoptată chiar în ziua părăsirii guvernării de către USR PLUS cu amenințarea moțiunii de cenzură – a aprobat între altele și majorarea bugetului destinat...finanțării partidelor politice. Mai multe organizații neguvernamentale, între care Expert Forum, ActiveWatch, Asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just, Centrul pentru Resurse Civice, Centrul pentru Inovare Publică sau Geeks for Democracy au tras un semnal de alarmă cu privire la această ”generoasă” finanțare oferită ”pe ascuns” de premier partidelor, deși acesta se angajase prin legea bugetului pe 2021 să o reducă substanțial.

Organizațiile semnatare protestează față de creșterea nejustificată a sumelor alocate pentru subvențiile partidelor politice. ”Am luat la cunoștință din declarația publică a premierului Florin Cîțu  că s-a aprobat o suplimentare a fondurilor astfel încât să ajungă la nivelul de anul trecut, la solicitarea Autorității Electorale Permanente. Astfel, ne arătăm nemulțumirea față de o alocare de aproape 90 de milioane de lei, care suplimentează bugetele deja mari ale partidelor politice”, se arată în comunicatul Expert Forum, care precizează că, ulterior, rectificarea a apărut și în Monitorul Oficial. Expert Forum amintește că premierul Florin Cîțu declara în 2020 că va tăia subvenția pentru a face economii substanțiale la bugetul pentru anul următor: ”Lucrez la bugetul pentru 2021 și exact ca în 2020 voi propune economii REALE la bugetul de stat prin: tăierea cu un procent SEMNIFICATIV a subvenției pentru partidele politice și în 2021. În 2020, deși an electoral, am tăiat subvenția pentru partidele politice cu 30%. Marcel Ciolacu, așa se fac economii substanțiale la bugetul pentru anul viitor.”, spunea șeful guvernului. Totuși, deși prin bugetul din 2021 se alocaseră 162 de milioane de lei, rectificarea bugetară a adus o suplimentare de 90 de milioane care este ” greu de înțeles la ce vor servi, în condițiile în care nici banii alocați deja nu sunt cheltuiți”. Organizațiile semnatare solicită revocarea acestei suplimentări și fac apel la partidele politice să fie responsabile, transparente și să nu folosească subvențiile ca instrument de cumpărare a influenței politice. Ascultați pe larg interviul cu Septimius Pârvu, coordonator de programe la Expert Forum, care explică pe larg pericolele implicate de această suplimentare....

 

 

 
Septimius Pârvu, coordonator de programe la Expert Forum