Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum vrea Rusia să ”absoarbă” Belarusul?

Ieri, la Moscova, Aleksandr Lukașenko și Vladimir Putin s-au întâlnit pentru a cincea oară anul acesta. Ceea ce multora le alimenta cele mai sumbre scenarii, a început să se adeverească. Rusia și Belarus încep un proces de integrare formală care ar putea duce în viitor la absorbția de facto a Belarusului în structura federală a Rusiei. Pentru început cei doi autocrați au semnat 28 de foi de parcurs care vor fi completate și codificate printr-un tratat ce va fi semnat cel mai probabil până la sfârșitul lunii octombrie.

Vladimir Putin și Aliaksandr Lukașenka negociază de peste trei ani asupra unui pachet strategic de foi de parcurs în cadrul statului comun Rusia-Belarus. Ultimul progres notabil în acest sens fusese atins în decembrie 2019, atunci când cele două părți anunțau inițierea negocierilor asupra unui număr de 31 de foi de parcurs sau dosare pe domenii economice, energetice, sociale, fiscale, și normative în vederea semnării unui tratat ce ar definitiva această integrare într-o uniune asupra căreia se negociază încă din 1999, iar prin această uniune a statului comun se are în vedere teoretic o formațiune confederală cu două capitale la Moscova și Minsk. 
 
Negocierea asupra dosarelor a fost accelerată în ultimele luni, iar ieri, după mai mult de patru ore de negocieri, Lukașenka și Putin au semnalat încheierea conceptuală a negocierilor pe un număr de 28 de dosare. Nu este clar ce conțin celelalte trei dosare. Se presupune că acestea fie vor fi secrete, alimentând evident foarte multe speculații, fie au fost deja anulate. Un lucru este cert pentru moment, cei doi autocrați au promis să publice conținutul celor 28 de foi de parcurs în viitorul apropiat, după ce guvernele celor două țări vor încheia toate formalitățile astăzi, la Minsk deja, când cele 28 de ”programe unionale” vor fi parafate la nivel de prim-miniștri. Punctul final va fi pus peste aproximativ o lună și jumătate, atunci când la Consiliul Suprem al celor două state, președinții vor semna acordul final de constituire al Uniunii Economice statale Rusia-Belarus. Astfel, integrarea economică va fi consfințită printr-un tratat care va conține prevederi referitoare la un calendar de integrare ce se presupune că va dura până la 1 decembrie 2023.  
 
Dar, mai trebuie să ne aplecăm și asupra celor spuse printre rânduri la conferința de presă de ieri, după negocieri. Cele 28 de foi de parcurs se concentrează tematic pe centralizare economică, socială și legală. Însă, cei doi autocrați ieri au mai menționat despre ”construirea unui spațiu unic de apărare și a asigurării securității statului unional pe perimetrul său extern” ca să-l cităm pe Lukașenka. Putem presupune că cele trei foi de parcurs care nu au mai fost luate în calcul ieri se referă la formalizarea integrării militare și de securitate, care de facto este deja realizată. Despre ce înseamnă acest lucru, ne putem da seama din aplicațiile militare numite Zapad 2021, care au loc în această perioadă între 10-16 septembrie. În exercițiile Zapad 2021 sunt implicați în jur de 200.000 de soldați din Belarus și Rusia. Sunt cele mai ample exerciții militare din Europa din ultimii 40 de ani, iar inamicul convențional cu care cele două armate se confruntă este flancul nord-estic al NATO și statele scandinave, format în speță de Polonia, cele trei State Baltice plus statele neutre dar partenere Suedia și Finlanda. 
 
Așadar suntem martorii în aceste zile la ceea ce e posibil ca pe viitor să fie numit ”absorbție” graduală a Belarusului într-o așa-zis ”uniune statală” cu Rusia. Este un moment cât se poate de propice pentru Moscova datorită delegitimării dictatorului belarus, care, fiind politic mai slab ca niciodată, are nevoie de garanții pentru supraviețuirea sa și posibil negocierea cu ajutorul Moscovei a unui transfer dinastic de putere la Minsk. E un serial (geo)politic cu multe acte care se consumă treptat cu fiecare întâlnire bilaterală între Putin și Lukașenka. 
 
Corespondentul RFI Oktawian Milewski despre Cum vrea Rusia să ”absoarbă” Belarusul?