Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gorghiu la RFI: Unde e instabilitatea? Guvernul funcționează/Între PNL și PSD e o luptă reală

Alina Gorghiu PNL PSD Guvern Citu stabilitate.jpg

Alina Gorghiu critică moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR (Sursa foto: Facebook/Alina Gorghiu)
Alina Gorghiu critică moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR (Sursa foto: Facebook/Alina Gorghiu)

Guvernul condus de Florin Cîțu are puteri depline și este un factor de stabilitate, susține senatoarea PNL Alina Gorghiu, care-l sprijină pe premier la Congresul formațiunii din 25 septembrie. Ea spune într-un interviu la RFI că speră ca USR PLUS să revină la sentimente mai bune în privința coaliției cu liberalii. Alina Gorghiu declară de asemenea că PNL nu se teme de moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, moțiune ce are la bază, în opinia sa, semnături false.

Reporter: Legea spune clar că o moțiune de cenzură trebuie dezbătută și votată în trei zile de la prezentarea în Parlament. Dacă nu se întâmplă așa, înseamnă că încălcați legea și creați un precedent antidemocratic periculos, care poate viza la un moment dat în viitor chiar PNL. Vă asumați acest lucru?

Alina Gorghiu: Legea spune că moțiunea trebuia să fie comunicată în termen de 24 de ore de președintele Camerei Guvernului și n-a fost comunicată. În același timp, Constituția spune că trebuia să fie în cinci zile citită în plenul Parlamentului și nu s-a întâmplat acest lucru, s-a întâmplat la mai mult.

 

Rep.: Păi, asta s-a întâmplat pentru că parlamentarii PNL din echipa Cîțu au blocat în mod repetat ședințele Birourilor Permanente reunite, boicotând aceste lucrări, în care ar fi urmat să fie stabilit un calendar pentru moțiune. Deci v-ați asigurat, practic, că se va ajunge în acest blocaj.

A.G.: Cu tot respectul, pot să înțeleg retorica USR, dar aș vrea să vă înțeleg întrebările. Noi am blocat o moțiune care avea semnături false.

 

Rep.: Asta spuneți dvs., șeful dvs. de partid, domnul Orban, susține că nu este așa.

A.G.: Când o să dialogați cu domnul Orban, sigur o să vă spună și de ce crede asta.

 

Rep.: Păi, v-a spus dânsul public.

A.G.: Nu, n-a spus. La cinci zile, a acceptat schimbarea semnăturilor de la USR-AUR, acele semnături care nu erau olografe. Știți, dvs. vedeți ca și mine un Ludovic Orban, care nu mai reprezintă de mult timp interesele PNL.

 

Rep.: Eu nu văd asta, nu am spus asta, asta spuneți dvs..

A.G.: Dacă îmi permiteți, o să spun.

 

Rep.: Sigur, dar ideal ar fi să nu-mi puneți mie, ca jurnalist, cuvinte în gură, eu nu am spus asta.

A.G.: În ultimul timp, au fost foarte multe decizii în unanimitate ale Biroului Politic Național. Cu toții am remarcat atitudinea cel puțin bizară a domnului președinte Orban, care primindu-i noaptea, vineri, pe domnul Simion și domnul Barna, și-a făcut strategia pas cu pas cu domniile lor, dintr-o dorință pe care eu nu pot să o înțeleg de a fi promovată această moțiune de cenzură, fără să verifice condiții esențiale de formă și de fond. Cu tot respectul, acele semnături sunt false, nu au nici un fel de legătură cu semnăturile olografe (...).

 

Moțiunea de cenzură USR PLUS-AUR

 

Rep.: Dar atunci când liberalii din echipa Cîțu boicotează ședințele Birourilor Permanente reunite, asta nu e ceva ilegal? Practic, dânșii au lipsit de la serviciu.

A.G.: Cred că s-a întâmplat de foarte multe ori să poți să-ți aperi interesul pe care tu îl ai, legitim de altfel, prin prezența sau absența la o ședință. Dacă colegii noștri ar fi acceptat verificarea semnăturilor, nu eram în această situație. Și eu vă întreb, de ce dacă procedura era atât de simplă și a fost votată în Biroul Permanent reunit cu un număr de 9 la 7 voturi pentru, de ce nu s-a purces la un demers simplu, legitim, de bun simț, rapid și anume acela de verificare a semnăturilor? Vă dau eu răspunsul: pentru că inițiatorii știau că este perfect în neregulă această procedură, că au derulat-o pe repede înainte (...).

 

Rep.: Vă temeți de moțiunea de cenzură?

A.G.: (după o tăcere de câteva secunde) Nu, moțiunea de cenzură este un gest sau un demers politic cât se poate de firesc, dar în același timp cât se poate de responsabil, adică îl faci în acord cu Constituția și nu ca să te poziționezi împotriva unui om. Îl faci pentru că Guvernul în funcție nu te reprezintă și nu derulează politici publice și nu pune în aplicare proiecte pe care tu le-ai asumat, ceea ce în acest caz nu prea se întâmplă.

 

Rep.: Doamnă Gorghiu, dacă nu vă temeți de această moțiune de cenzură, de ce încercați de zile bune s-o blocați cu disperare?

A.G.: Eu cred că v-am explicat până acum toate argumentele pentru care această moțiune de cenzură este întârziată și chiar dacă poate răspunsul meu nu place, voi insista să vă răspund că vom aștepta răspunsul CCR, așa cum ieri Birourile Permanente reunite au votat (...).

 

Rep.: Asta îi servește foarte bine lui Florin Cîțu în perspectiva Congresului PNL.

A.G.: Eu nu știu de ce se leagă în spațiul public, pentru că am auzit această teorie, moțiunea de cenzură de Congresul PNL.

 

Rep.: Păi ca să nu pice domnul Cîțu și Guvernul său chiar înainte de Congres.

A.G.: De unde știți că pică?

 

”Guvernul Cîțu, factor de stabilitate”

 

Rep.: Există o moțiune de cenzură în Parlament, care are niște șanse să treacă sau nu, asta vom vedea.

A.G.: Așa e mai bine, sună mai bine. Domnul Barna spune că pică, eu vă spun că nu pică Guvernul Cîțu, pentru că sunt absolut convinsă că până la votul moțiunii de cenzură, vom avea un USR care va reveni la sentimente mai bune.

 

Rep.: Doamnă Gorghiu, astea sunt declarații politice de bune intenții. Știți foarte bine că USR PLUS nu va reveni în coaliția cu PNL și UDMR, atâta vreme cât Florin Cîțu e premier. Și cum PNL nu renunță la Cîțu-premier, logica și bunul simț ne spun că nu veți avea în continuare o coaliție cu USR PLUS.

A.G.: Dvs. aveți numai certitudini. Eu în politică am foarte multe semne de întrebare, pentru că așa e politica și dacă dvs. îmi spuneți că USR nu s-a răzgândit de o mie de ori sau că sunt partide politice care nu și-au nuanțat strategia în funcție de momentul politic, cred că greșiți și vă spun cu tot respectul. Din fericire, dacă vreți să vă dau și niște certitudini, din fericire, în acest moment, Guvernul Cîțu reprezintă o certitudine. Este un Guvern care merge mai departe, care are puteri depline, care are toate atribuțiile, poate emite OUG, poate asuma răspunderea și-i asigur pe toți că țara este guvernată așa cum trebuie, chiar dacă vedem un circ în Parlament, despre care aș prefera, dacă îmi permiteți să spun și o frază, în același timp e o șansă pentru România faptul că acum Executivul este factor de stabilitate.

 

Rep.: Cum să fie, doamnă Gorghiu, Guvernul un factor de stabilitate, din moment ce coaliția este pe cale de a se destrăma? Unde e stabilitatea?

A.G.: Unde este instabilitatea? Avem un Guvern care funcționează, avem un Guvern care emite acte pe toate domeniile de activitate.

 

Rep.: Funcționează fără miniștrii USR PLUS și încă nu știm dacă va exista în continuare acest Guvern în această formulă. Poate va fi un Guvern minoritar, susținut de PSD, nu știm.

A.G.: O să răspund și la această teză legată de PNL și PSD, pe care am văzut că o rostogolesc colegii de la USR, cu o dinamică extraordinară. Să știți că e o luptă reală între PNL și PSD.

 

Rep.: Asta nu prea se vede, scuzați-mă.

A.G.: V-aș aprecia dacă mi-ați da voie să termin o frază, vă rog! Vă foarte mulțumesc! Nu avem motive să facem înțelegeri cu ei și sunt intoxicări toate aceste teorii, dar argumentele sunt cele care contează. Știți de unde vine confuzia? Din faptul că această luptă politică a premierului Cîțu și PSD, în această luptă politică, ambele strategii sunt la lumină. Premierul vrea USR PLUS la guvernare și refacerea coaliției de dreapta și a spus-o în fiecare zi, dar nici un membru PNL nu acceptă că schimbarea unui ministru poate condiționa schimbarea șefului de Guvern. Și doi: PSD vrea să fie păpușarul care folosește USR ca detergent, ca să-și spele imaginea și de exemplu faptul că și-a dat jos propriul Guvern, pentru a putea să legitimeze extremiștii. PSD în același timp speră să aducă USR PLUS la nivel de partid balama, care să fie disponibil pentru alianță cu oricine, pentru a veni la putere. Eu vă spun că PNL are deja un premier în funcție, că avem o decizie unanimă a forurilor de conducere să-l susținem pe Florin Cîțu și sperăm și o spun cu toată responsabilitatea, în ciuda declarațiilor belicoase ale colegilor din USR PLUS că mi-l doresc ca partener în calitate de partid de dreapta în continuare la guvernare (...). Nu pot să accept că USR PLUS stă în Parlament cot la cot cu un partid care este extremist, un partid care face demersuri și acte de huliganism în Parlament, de care nu se delimitează.

 

Despre ”actele de huliganism din Parlament”

 

Rep.: Scuzați-mă, dar vorbiți de actele huliganice ale AUR, în condițiile în care ieri, deputatul PNL Florin Roman s-a agățat la propriu de microfon, încercând să blocheze ședința în care era citită moțiunea de cenzură și a fost apoi evacuat cu forța de la prezidiu. Gestul său nu e unul huliganic?

A.G.: Ba da, este un act huliganic să fii evacuat cu forța de la prezidiul din Parlament.

 

Rep.: Să blochezi microfonul nu?

A.G.: Indiferent de polemica pe care poți s-o ai cu cineva pe regulament, indiferent de momentele tensionate în citirea sau interpretarea unui articol, violența în Parlamentul României este total inacceptabilă. A trebuit să suportăm injurii, pe care m-aș gândi că doamna Dragu, care stătea în dreptul celor care înjurau și-l loveau pe Florin Roman, ar fi putut totuși să reacționeze, în calitate de șef al Senatului. Nivelul la care s-a ajuns este unul la care va trebui să ne gândim cu toții.

 

Citiți și:

 

Ionuț Moșteanu la RFI: Amânarea votului asupra moțiunii de cenzură, un abuz fără precedent

 

Ultima oră: Moțiunea de cenzură va fi votată după decizia CCR

 
Alina Gorghiu, întrebată de ce ar fi neconstituțională moțiunea de cenzură USR PLUS-AUR