Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primarul Parisului și-a anunțat oficial candidatura în viitoarele alegeri prezidențiale

hidalgo.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Socialista Anne Hidalgo, primarul Parisului, şi-a anunţat duminică oficial candidatura la alegerile prezidenţiale din Franţa din 2022, adăugându-se astfel listei de aspiranţi ai unei stângi divizate, relatează AFP şi Reuters.

"Cunoscând gravitatea vremurilor noastre şi pentru a da o speranţă vieţilor noastre, am decis să candidez la preşedinţia Franţei", a declarat ea în faţa susţinătorilor la Rouen, oraş din Normandia. În vârstă de 62 de ani, Anne Hidalgo este creditată în sondajele de opinie actuale cu un procent cuprins între 7% şi 9% din intenţiile de vot la primul tur de scrutin, insuficient pentru a se califica în al doilea tur de scrutin. Anne Hidalgo, care în 2014 a devenit prima femeie primar al Parisului, se numără printre puţinii politicieni de stânga de vârf rămaşi relativ neafectaţi după reconfigurarea peisajului politic prin victoria la preşedinţie a lui Emmanuel Macron în 2017. 

De partea sa, Marine Le Pen a anunțat că se va retrage temporar, începând de duminică, din funcţia de preşedinte al partidului francez de extremă dreapta Adunarea Naţională (RN), pentru a avea mai mult timp pentru campania sa electorală, informează dpa, preluată de Agerpres. Le Pen va candida în alegerile prezidenţiale din Franţa anul viitor, iar principalul său contracandidat va fi actualul preşedinte francez Emmanuel Macron. Marine Le Pen a pierdut o dată alegerile prezidenţiale în faţa lui Macron, în 2017. Conducerea partidului i-a fost predată vicepreşedintelui său Jordan Bardella. Potrivit recentelor sondaje de opinie, în alegerile prezidenţiale voturile alegătorilor vor fi împărţite între Le Pen şi Macron, iar învingătorul va fi decis în turul doi cheie, care ar urma să fie organizat în luna mai 2022.