Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul Florin Câțu către prefecți : ”Nu ne jucăm!”. Noi măsuri în fața valului patru

catu_fb.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Premierul Florin Cîțu a cerut, duminică, în videoconferința cu mai mulți miniștri, prefecți și alte autorități, ca numărul de paturi ATI pentru COVID să fie dublat la nivel național, recunoscând că situația epidemiologică este îngrijorătoare.

„Aș vrea să vorbim despre situația ATI, unde avem deja 600 de persoane. Ultima informare pe care o aveam era ca număr de paturi disponibile 860 de paturi. Aș vrea să revenim cât mai repede la 1.600 de paturi pentru secțiile ATI. Dacă este nevoie și de intervenția mea, îmi spuneți, dar știu foarte bine că putem să ajungem la 1.600 de paturi. Aș vrea să-mi spuneți când și cum se va ajunge acolo, ca să nu fim luați pe nepregătite”, le-a spus premierul Cîțu participanților la videoconferință. De altfel, Florin Cîțu a admis că situația epidemiologică este îngrijorătoare.

În context, premierul că propune folosirea certificatului verde pentru organizarea nunților în localitățile cu incidență de peste 3 la mie. „În ceea ce privește situația epidemiologică, din păcate suntem pe o pantă ascedentă. Avem câteva județe unde situația este deja îngrijorătoare, unde incidența a sărit de 2 la mie. Bistrița Năsăud și Ilfov sunt peste, chiar aproape ajung la 3 la mie. Aici clar trebuie să vedem ce soluții vom lua în perioada următoare și cum ne asigurăm că toate măsurile sunt repesctate”, a afirmat premierul. „Sunt nunți programate în perioada următoare în zone în care se vede deja că ajungem la 3 la mie. Aș vrea să ne asigurăm că aceste nunți nu sunt anulate și ar trebui să folosim certificatul verde pentru aceste nunți, dacă se poate. Oamenii nu pot să-și mai modifice data de la o săptămână la alte și atunci aș propune pentru nunțile deja programate și sunt în zone unde incidența crește, să folosim certificatul verde”, a adăugat Florin Cîțu. Certificatul verde, folosit pentru călătoriile în Uniunea Europeană, atestă dacă o persoană este vaccinată, dacă are teste negativ la COVID sau dacă a trecut prin boală.