Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bani europeni și stat de drept. De ce populiștii nu au dreptate să se opună acestei legături

Fondurile europene de redresare nu trebuie să ajungă la guverne care nu respectă valorile democratice fundamentale sau nu susțin statul de drept. Aceasta este opinia majorității covârșitoare a europenilor, potrivit ultimului sondaj Eurobarometru al Parlamentului European. Cifrele sunt extrem de semnificative și pentru România.

Potrivit celui mai recent sondaj, realizat de Ipsos European Public Affairs în perioada 17-25 august 2021, cu peste 26.000 de respondenți din toate statele membre, 81% dintre europeni afirmă că UE ar trebui să acorde fonduri numai statelor membre care respectă statul de drept și valorile democratice.

De asemenea, 60% dintre europeni se așteaptă ca proiectele NextGenerationEU să ajute țările lor să depășească efectele negative economice și sociale cauzate de pandemia de coronavirus. Însă 41% pun sub semnul întrebării capacitatea guvernelor lor naționale de a utiliza fondurile în mod corespunzător.

Sondajul a fost publicat cu câteva zile înainte de discursul privind Starea Uniunii, pe care președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, îl va susține miercuri 15 septembrie.

Sondajul arată un sprijin public clar pentru transparența și controlul eficace al fondurilor UE acordate în cadrul programului NextGenerationEU.

Astfel, mai mult de jumătate dintre europeni, mai precis 53% dintre cetățenii UE sunt pe deplin de acord că trebuie să existe un control eficient asupra folosirii fondurilor – iar procentul celor cu opinii favorabile dintre cetățenii români crește la 58%.

Cu alte cuvinte... știm noi ce știm.

Rezultatele sugerează însă îngrijorări cu privire la modul în care guvernele naționale vor utiliza efectiv aceste fonduri suplimentare ale UE. În timp ce, în medie, 45% dintre cetățenii UE au încredere în capacitatea guvernelor lor de a gestiona fondurile, procentul se reduce la doar 34% în România.

Este demn de remarcat faptul că cetățenii din Ungaria și Polonia plasează „democrația și statul de drept” ca priorități pentru Parlamentul European (locul al doilea în Polonia și al treilea în Ungaria), în timp ce, în medie la nivel UE, acest aspect se situează abia pe locul opt. Ceea ce arată o preocupare crescândă în aceste țări în ce privește democrația și, de asemenea, așteptări mari din partea instituțiilor europene.

Să mai remarcăm că 78% dintre unguri și 72% dintre polonezi susțin legarea alocărilor europene de respectarea statului de drept, ceea ce reprezintă majorități covârșitoare. Reamintesc, în cazul românilor, acceptabilitatea este de 85%.

Și aici sunt de făcut câteva comentarii.

Mai întâi, că liderii populiști susțin că ei nu fac decât să respecte voința cetățenilor care i-au votat. Ceea ce este corect. Dar ce se întâmplă însă atunci când voința acestor alegători se lovește de opinia majorității covârșitoare a europenilor, care, în cele din urmă, plătesc și se împrumută pentru finanțarea planurilor de redresare?

Să nu uităm, Next Generation EU este garantat cu ratingul maxim al Uniunii Europene în întregul său. Iar contribuabilul european, indiferent din țara de unde provine, este normal să se procupe de soarta banilor săi. Toți suntem, în cele din urmă, contribuabili europeni, chiar dacă unii beneficiem mai mult decât ceilalți.

Apoi, așa cum liderii naționali sunt votați, și membrii Parlamentului European sunt la fel.

În mai 2019, cetățenii europeni au votat în proporție de aproape 80% familii politice care susțin cu tărie principiile democrației și statului de drept: PPE, S&D (socialiștii europeni), Renew Europe și Verzii.

Așa că, atunci când Parlamentul European se pronunță în chestiuni legate de democrație și stat de drept, se află în deplină legitimitate. Iar guvernele naționale trebuie să țină seama și de opinia europenilor în ansamblul lor. Altfel, cum să mai vorbim despre Uniunea Europeană?

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 13 septembrie 2021