Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gabriel Zetea: PSD va vota moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR

Gabriel Zetea PSD finante.jpg

Gabriel Zetea pledează pentru taxa de solidaritate (Sursa foto: Facebook/Gabriel Zetea-arhivă)
Gabriel Zetea pledează pentru taxa de solidaritate (Sursa foto: Facebook/Gabriel Zetea-arhivă)

Soluția la criza politică din prezent este organizarea de alegeri anticipate, declară la RFI vicepreședintele PSD Gabriel Zetea. El spune că partidul său va vota moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR, chiar dacă ea nu va duce la scenariul dorit de social-democrați.

Gabriel Zetea pledează pentru alegeri anticipate, ca soluție la criza politică: ”O să încep direct cu concluzia: alegerile anticipate. Clar, actualul Parlament și în urma sondajelor de opinie care au tot fost prezentate în ultima perioadă, dar și având în vedere crizele politice repetate, care au tot avut loc la un nivel de nestăpânit în ultimele luni de zile duc la această concluzie. Nu există foarte multe posibilități de a face alianțe electorale pentru a susține guverne minoritare în Parlamentul României, în actuala sa structură. Așadar e nevoie să ajungem la alegeri anticipate, pentru a da României mai multă stabilitate politică”.

În opinia sa, ”primul pas ar fi să se voteze o moțiune de cenzură, dar în urma unor înțelegeri anterioare, care ar exista între partide, pentru ca apoi și următoarele propuneri de premieri făcute de președintele Klaus Iohannis să fie căzute la vot. Astăzi nu există această înțelegere între partidele politice. Ceea ce observăm în spațiul public, în schimb, sunt declarațiile liderilor de la USR, care spun că ei își doresc cu orice preț o nouă înțelegere, într-o altă formulă, cu PNL, așadar nu alegeri anticipate. Așadar, votarea acestei moțiuni de cenzură de către PSD nu ar duce la scopul pe care noi ni-l dorim, la alegerile anticipate, dar asta nu înseamnă că dacă moțiunea de cenzură nu va ajunge la vot sau dacă ea va ajunge la vot, noi nu o s-o votăm. O să votăm orice moțiune de cenzură, prin care acest Guvern incompetent (...) trebuie să plece acasă”.

Întrebat mai clar dacă PSD va vota moțiunea de cenzură USR PLUS-AUR, Gabriel Zetea a răspuns: ”Da, sigur că da, PSD atâta vreme cât moțiunea de cenzură ajunge în plenul Parlamentului la vot, va vota (...). Este o decizie luată de către partid, este o decizie asumată de către conducerea partidului, discutată, explicată răspicat, susținută de către parlamentarii PSD, aceea de a vota”.

 

”PSD și-ar asuma de mâine guvernarea, dacă am avea alegeri anticipate”

 

Întrebat de ce ar vrea PSD să ajungă la guvernare acum, într-un moment atât de dificil, cu o pandemie care a reizbucnit în forță și cu scumpiri la gaze și curent electric și dacă nu e mai confortabil în Opoziție, unde social-democrații ar putea puncta pe greșelile adversarului, vicepreședintele PSD a răspuns: ”Dacă am avea alegeri anticipate și PSD ar avea un scor suficient de puternic pentru a se impune în fața președintelui Klaus Iohannis, PSD și-ar asuma de mâine guvernarea, pentru că școlile au început nepregătit, fără un orizont de timp de foarte clar, în care știm că ele vor fi închise sau în regim online, pentru că nu s-au făcut pașii necesari pentru pregătirea lor. Dacă vorbim despre piața energiei, aici este nevoie de măsuri urgente, imediate, cu efecte retroactive, pentru ca prețurile să scadă la un nivel pe care românii și în special cei cu venituri foarte reduse să poată să-l suporte. Apoi, trebuie să discutăm și de o lege a consumatorului vulnerabil și pentru întreprinderi, pentru IMM-uri, care nu mai pot să reziste pe piață, atâta vreme cât materia primă, energia, gazul, lemnul de foc s-au scumpit într-un ritm atât de alert”.

 

Gorghiu la RFI: Unde e instabilitatea? Guvernul funcționează/Între PNL și PSD e o luptă reală

 

Ionuț Moșteanu la RFI: Amânarea votului asupra moțiunii de cenzură, un abuz fără precedent

 

Întrebat dacă PSD ar susține un Guvern minoritar PNL și dacă ar avea ceva de negociat cu liberalii, Gabriel Zetea a răspuns: ”PSD nu va vota un Guvern minoritar, nici format din PNL, nici din UDMR, nici cu USR, în nici un fel de combinație, asta nu asigură stabilitate României în perioada următoare (...). Avem nevoie de un Guvern stabil, de o majoritate clară, care să poată să oprească tăvălugul scumpirilor și al sărăcirii populației”.

 
Gabriel Zetea, despre soluția la criza politică, în viziunea PSD