Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grecia va cumpăra încă șase avioane militare franceze Rafale

rafale.png

Avion militar Rafale în timpul unui exercițiu militar în Grecia, februarie 2021
Image source: 
© Angelos Tzortzinis, AFP via France24

Guvernul francez a confirmat recent că Grecia va cumpăra alte șase avioane militare Rafale, după ce în ianuarie a.c. între cele două părți fusese încheiat un contract pentru achiziționarea a 18 astfel de aparate produse de compania franceză Dassault Aviation, potrivit AFP.

”O veste excelentă. Grecia tocmai şi-a anunţat intenţia de a achiziţiona şase (avioane de tip) Rafale suplimentare. Avansăm împreună pentru a construi o autonomie europeană adevărată”, a transmis duminică, într-un mesaj postat pe Twitter, ministrul francez al Apărării Florence Parly.

Contractul din ianuarie prevede livrarea a 18 aparate, dintre care 12 second hand și 6 noi. Valoarea tranzacției este estimată la 2,5 miliarde de euro. Până în prezent un singur avion, second hand, a fost livrat efectiv Greciei, în iulie a.c, precizează AFP.

Anunțul oficialului francez vine după ce premierul grec Kyriakos Mitsotakis sugerase sâmbătă că Grecia intenţionează să-şi crească comanda de avioane franceze.

”Am anunţat achiziţionarea a 18 (avioane de tip) Rafale. În curând vor fi 24. Primul dintre ele va zbura pe cerul grec până la sfârşitul anului”, a anunţat el la Salonul Internaţional de la Salonic.

Pentru Franţa, acest contract reprezintă prima vânzare a unor avioane de tip Rafale în Europa, către care Parisul încearcă să-şi reorienteze exportul de armament.

Al doilea contract european a fost încheiat în luna mai a acestui an, cu Croația, și prevede livrarea a 12 aparate Rafale second hand.

Qatarul, Egiptul şi India sunt ceilalţi clienţi internaționali ai Rafale în plan internaţional.