Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anca Dragu la RFI: Sunt hărțuită de PNL-Cîțu/Încercăm să convocăm plenul pentru moțiune

sefa_senat_anca_dragu_pnl_citu_plen_motiune_cenzura.jpg

Anca Dragu îi acuză de hărțuire pe liberalii din echipa Cîțu (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Marian Ilie)
Anca Dragu îi acuză de hărțuire pe liberalii din echipa Cîțu (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Marian Ilie)

Președinta Senatului, Anca Dragu, declară într-un interviu la RFI că încearcă împreună cu șeful Camerei Deputaților, Ludovic Orban, să convoace plenul reunit al Parlamentului, pentru dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR. Ea afirmă de asemenea că este hărțuită de PNL-aripa Cîțu, care ar vrea s-o demită de la șefia Senatului.

Anca Dragu (USR PLUS) spune că sesizarea CCR de către Guvernul Cîțu nu poate opri parcursul moțiunii de cenzură: ”Un asemenea demers către CCR, o sesizare făcută din partea oricui, în cazul de față din partea Guvernului, nu are caracter suspensiv vizavi de parcursul moțiunii. Nu ar trebui să pună o pauză parcursului moțiunii de cenzură. În conformitate cu articolul 113 din Constituție, după trei zile de la citire, moțiunea trebuie să intre în dezbatere și vot. Atenție, Constituția spune după trei zile, nu la trei zile fix. Bun, poate este week-end, poate este o sărbătoare legală și atunci nu sunt trei zile, sunt patru, cinci, șapte zile, dar nu o lună, două sau niciodată (...). Dar pentru votul pe moțiune trebuie să avem cvorum de jumătate plus unu dintre parlamentari, deci din toți parlamentarii. Cu siguranță, în actuala formulă, probabil cvorumul va fi destul de greu de atins, pentru că vedem că PNL și PSD nu vor să participe în acest proces”.

 

Demersuri pentru un plen reunit, dedicat moțiunii de cenzură

 

Președinta Senatului precizează că face demersuri împreună cu șeful Camerei Deputaților, Ludovic Orban, pentru convocarea plenului în care să fie votată moțiunea de cenzură. Întrebată cine poate convoca plenul pentru acest lucru, ea a răspuns: ”Este pe de o parte decizia Birourilor Permanente reunite, dar și președinții Camerelor pot convoca plenul. Încercăm să facem această convocare, desigur, pentru că trebuie să ne asigurăm că moțiunea de cenzură își urmează parcursul constituțional”.

Întrebată dacă are deja un dialog în acest sens cu Ludovic Orban, Anca Dragu a răspuns: ”Avem un dialog, a fost solicitarea de altfel a liderilor de grup în ședința de săptămâna trecută, pentru convocarea plenului săptămâna aceasta, pentru dezbatere și vot”.

 

Gorghiu la RFI: Unde e instabilitatea? Guvernul funcționează/Între PNL și PSD e o luptă reală

Gabriel Zetea: PSD va vota moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR

 

Șefa Senatului spune că se simte hărțuită de liberalii din echipa lui Florin Cîțu, care ar vrea s-o demită din fruntea Camerei superioare: ”Eu văd declarații războinice venite din partea PNL-aripa Cîțu și hărțuire de-a dreptul la adresa mea. Adică da, cred că nu se vor opri. Numai că demiterea președintelui Senatului trebuie să se facă cu majoritatea senatorilor, asta înseamnă că trebuie să se întâmple demiterea cu votul PSD-ului”.