Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maria Grapini, despre rezoluția PE privind LGBT: Nu există o discriminare în România, nu-i dă nimeni afară din tramvai

Maria Grapini rezolutie PE LGBT discriminare Romania.jpg

Marșul Diversității Bucharest Pride 2021 (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Marșul Diversității Bucharest Pride 2021 (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Minoritățile sexuale nu sunt discriminate în România. Afirmația categorică a fost făcută la RFI de eurodeputata Maria Grapini, membră a grupului socialiștilor din Parlamentul European. PE a adoptat o rezoluție prin care solicită CE să ia măsuri împotriva României, Ungariei și Poloniei, din cauza nerespectării drepturilor LGBTIQ.

Eurodeputații aleși pe listele PSD au fost singurii din grupul S&D care au votat împotriva rezoluției Parlamentului European pe tema drepturilor LGBTIQ. Tot contra s-a pronunțat și majoritatea europarlamentarilor români din grupul PPE.

Rezoluția PE privind drepturile LGBT care nu presupune vreo obligație juridică arată că familiile LGBT și cuplurile de același sex ar trebui să aibă aceleași libertăți de circulație și aceleași drepturi de reîntregire a familiei ca și celelalte.

Potrivit textului, căsătoriile sau parteneriatele înregistrate într-un stat membru ar trebui recunoscute în toate țările membre, în mod uniform.

România ar trebui să-și modifice legislația, pentru a respecta drepturile acestei comunități, spune la RFI eurodeputatul USR PLUS Nicu Ștefănuță, care a votat în favoarea rezoluției: ”Noi suntem un partid care este pentru justiție și pentru legalitate și credem un lucru foarte simplu: nu este posibil să mori cu dreptatea în mână. Asta înseamnă că dreptate trebuie să aibă cam toți cetățenii României, indiferent de preferințe, indiferent de cine sunt”.

 

 

 

De partea sa, eurodeputata socialistă Maria Grapini susține la RFI că a ajuns să se simtă discriminată în propria țară, ca reprezentantă a majorității: ”Argumentarea rezoluției este incorectă, spune că această rezoluție apare ca o nevoie, pentru că persoanele aparținând acestei minorități sunt discriminate din punct de vedere social, economic, sanitar, inclusiv din punct de vedere cultural. Al doilea lucru: au la bază un studiu, eu am cerut pe baza transparenței de care tot spunem că trebuie să folosim transparența în instituțiile europene, am cerut să văd cine a făcut studiul și ce eșantion a fost luat, pentru că este foarte important, dacă studiul a fost făcut doar pe un eșantion al minorității, evident că este într-un anumit sens. Nu am primit nici acest răspuns. Nu există, din punctul meu de vedere, nici în România, recent a fost un defileu cu aceste persoane aparținând minorităților, nu există o discriminare, nu-i dă nimeni afară din avion, din sala de teatru, din tramvai sau de oriunde. Deci argumentarea a fost extraordinar de proastă”.

 

 

 

”Eu m-am săturat ca instituțiile europene să intre în subsidiarități. Există state naționale și independente, avem constituții, avem parlamente naționale. Fiecare țară să-și stabilească prin Parlament drepturile cetățenilor. Sunt de acord ca toată lumea să aibă același drept, dar eu mă simt ca o majoritară în țara mea discriminată, pentru că nu facem decât legi și în Parlamentul European le-am spus: voi semna și voi vota vreo rezoluție, când apare o rezoluție și pentru majorități”, mai spune eurodeputata.