Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


America după Afganistan: vremea reinventării, a scuturării de inerții birocratice--interviu cu Barry Strauss

strauss.jpg

Barry Strauss, profesor de istorie la universitatea Cornell
Barry Strauss, profesor de istorie la universitatea Cornell
Image source: 
BarryStrauss.com

Barry Strauss, clasicist, specialist în istorie militară antică și modernă, este profesor la universitatea Cornell. Editor al prestigioasei colecții Princeton de Istorie a Lumii Antice, el este autorul a șapte cărți consacrate liderilor și marilor conficte militare vechi și moderne, printre care MAEȘTRI AI DECIZIEI: Alexandru,  Hanibal, Cezar și Geniul Conducător--inclusă în topul Bloomberg al celor mai bune apariții ale anului 2012--și MOARTEA LUI CEZAR: Cel Mai Faimos Asasinat al Istoriei, publicat în 2015. În perioada cînd a fost director al Institutului Judith Reppy de Studii Privind Pacea și Conflictul, Barry Strauss a aprofundat tematica angajamentelor militare moderne, din Bosnia în Irak și Afganistan.

Afganistan-ul este istoria unei tragice derive. O expediție punitivă îndreptățită moral, animată de emoție și voință justițiară împărtășite global,  s-a transformat, cu implacabilă logică birocratică,  într-un exercițiu democratizator bi-decenal care n-a dat roade tangibile decît pentru un pumn de potentați afgani ghidați doar de busola îmbogățirii personale. Sub oblăduirea fantoșelor pashtune inscăunate la Kabul de neo-conservatorii de la Washington, corupția cleptocratică s-a extins prin capilare administrative în adîncul provinciilor, unde singura replică la talibani a fost, din păcate, patima oficialilor locali pentru bani.  Pentru o populație deseori amăgită cu promisiuni calpe, terorizată și pauperizată de un conflict nesfîrșit, alegerea între bani și talibani a fost simplă și necruțătoare: castelul politic și militar înălțat în 20 de ani cu miliardele contribuabililor și jertfa soldaților americani s-a prăbușit în 11 zile.

Barry Strauss:  Din  clipa în care Donald Trump a semnat acordul cu talibanii era clar că retragerea va fi  foarte dificilă și că guvernul afgan va avea puține șanse de a supraviețui, întrucît Statele Unite anunțaseră că-i retrag sprijinul. O parte din vină este deci a președintelui Trump, dar dezastrul care a transformat o retragere gestionabilă într-un haos total umilitor este imputabil actualei Administrații, care nu a anticipat consecințele, a fost depășită de situație.  E greu de  înțeles de ce  armata a plecat înaintea civililor. Au crezut, ce-i drept, că guvernul local va rezista mai mult timp, dar și asta a fost o clară și gravă eroare de calcul. În concluzie, vina cea mai mare pentru ce s-a întîmplat în final ii aparține Executivului Biden.

Reporter: Ar fi fost posibilă o altă strategie, un alt scenariu, un alt text--cu deznodămînt diferit--pentru drama afgană?

Barry Strauss:   Ce ar fi putut face altfel America? Două lucruri: să  declare victoria și să retragă majoritatea efectivelor proprii și cele aliate la relativ puțin timp după succesul invaziei, menținînd un nivel suficient de  sprijin pentru forțele anti-talibane, nivel care să le permită să intervină la nevoie; a doua posibilitate ar fi fost o strategie regională mai puțin timidă.  Statele Unite și aliații săi au ales să proptească o guvernare centralizată la Kabul. Misiune imposibilă, care a eșuat, pentru că Afganistan-ul nu-i atît o națiune cît un amalgam de grupuri și interese centrifuge. Nu-i prima oară cînd i se întîmplă așa ceva unei mari puteri, sau dacă preferați unui "stat imperial". Ca și în trecut, misiunea inițială s-a extins dincolo de scopul ei originar, purtată de agende individuale sau de grup lipsite de fundament strategic.

Reporter:  Putea să triumfe militar America unde alții au eșuat,  într-o țară cu reputația istorică de "cimitir al imperiilor"?

Barry Strauss:    Afganistan-ul a fost cucerit. A reușit Alexandru cu macedonienii săi.  Dacă asta era intenția,  ocupația trebuia a fie mult mai îndelungată, prezența militară americană una pe termen lung. Să luăm drept exemplu Coreea:  Statele Unite mențin acolo trupe mult după încheierea războiului.

Reporter:  Ce figură istorică ar fi gestionat mai bine conflictul afgan? S-au perindat la comandă președinți și generali--cel mai notoriu dintre aceștia din urmă David Petraeus--dar soluție militară decisivă nu s-a găsit. De ce fel de lider, de cine ar fi fost nevoie? Alexandru Macedon?  Napoleon?

Barry Strauss:  Cum se știe, Napoleon nu prea era expert în contra-insurgență și război de gherilă. Nu cred deci că el ar fi acel lider. Alexandru Macedon s-a descurcat mult mai bine: a repurtat victoria în Afganistan, plătind însă un preț foarte mare. Un exemplu de succes în anti-insurgență ar fi cel britanic în Malaezia. Pentru a izbândi în Afganistan ar fi fost nevoie de un tip de general cu totul special.

Reporter:  Ce lecții istorice ar fi trebuit învățate, ce întrebări puse pentru a se evita eșecul și finalul dezonorant al prezenței americane în Afganistan?

Barry Strauss:  Un mare semn de întrebare planează asupra relațiilor civil-militar și procesului decizional la nivelul guvernului american. Patru președinți au fost implicați în Afganistan. Au fost consiliați corect din punct de vedere militar?  În ce măsură au avut acces la informații exacte? Statele Unite trebuie să-și examineze serios acțiunile. În acest sens, aș fi în favoarea unei comisii de anchetă care să examineze ce-a mers prost. Avem de răspuns la întrebări importante, fundamentale: cum se iau deciziile, dacă se pun întrebări potrivite consilierilor potriviți. Washington-ul este o enormă birocrație, mai exact o serie de birocrații înrădăcinate, situație ce favorizează deseori erori și eșecuri.  Guvernele trebuie să se reinventeze din cînd  în cînd, și acesta ar putea fi momentul potrivit. Trebuie să fim sinceri în ce privește greșelile comise, s-o luăm de la capăt, să regândim totul înainte de a merge mai departe.

Reporter:  Ce lecții istorice va adauga experiența afgană a Statelor Unite?

Barry Strauss:  O lecție este că  trebuie să chestionezi strategia, rostul strategic al unei companii militare. Foarte devreme, încă din 2005, mulți au spus că acțiunea americană în Afganistan e lipsită de obiectiv strategic. "Care e scopul" a fost întrebarea rămasă fără un răspuns adecvat la nivel public și intra-guvernamental. Trebuie formulate întrebări dure despre ce facem și de ce;  trebuie revenit la bază, la fundamente, la istoria militară, la bunul obicei de a te întreba ce faci înainte de-a o face.  Marile puteri imperiale, în special cînd sunt angajate în teatre de conflict îndepărtate, sunt handicapate de lipsa de interes a publicului intern, tentat  să lase totul pe seama factorilor decizionali. Nu-i bine. În ce privește Afganistanul ar fi trebuit să existe,  încă din prima fază a intervenției, o dezbatere publică mai intensă.

 
Barry Strauss intervievat de corespondentul RFI Radu Tudor