
Politică
Expert Forum : Programul Anghel Saligny ”e mai rău decât PNDL” din era Dragnea
santier.jpg

Reporter : Cum comentați răspunsul Avocatului Poporului?
Sorin Ioniță: Mi-e greu să comentez. E puțin surprinzător. Să fiu sincer nu ne așteptam la genul ăsta de răspuns. De fapt e o diversiune. Sunt un fel de observații colaterale întrebării noastre. Noi am cerut să sesizeze Curtea Constituțională pentru că ordonanța nu are caracter de urgență, ceea ce vede toată lumea. Iar dânsa ne-a răspuns, „de ce eu pentru că mai sunt și alte instituții?”. Ordonanțele oricum ajung în Parlament și le poate discuta parlamentul. Finalmente nu ne-a spus de ce nu vrea să atace pe această chestiune atât de vădită. Asta mi se pare destul de flagrant și politizat. Confirmă ceea ce s-a mai spus și anul trecut, anume că avocatul poporului nu prea e al poporului. E mai curând al Casei poporului și își alege politic subiectele pe care vrea să marșeze.
Reporter: Teoretic societatea civilă numai poate face nimic?
SI: Societatea civilă, care include și presa, a făcut cam tot ce se putea face într-o democrație. A pus chestiunea pe agendă. A transparentizat-o. S-au discutat foarte multe detalii în săptămânile care au trecut. Dacă ne lăsam doar în baza Guvernului aceste detalii nu ar fi apărut niciodată în public. Ei voiau să o treacă repede, pe șestache. Măcar am discutat. Rămânem cu satisfacția platonică că măcar știm despre ce e vorba și măcar știm cum suntem păcăliți.
Rep: Semnalul de alarmă a fost tras...
SI: Da, dar noi o să continuăm. O să ieșim cu un nou comunicat. Nu un alt răspuns la ce nu a făcut avocatul poporului. Dar ne-am uitat pe normele de aplicare pe care urma să le dea ministerul după ce se aproba ordonanța și care urmau să spună cum se aplică legea. În sine lucrul acesta nu e în regulă. E mai rău decât în PNDL-ul lui Dragnea. Chiar sunt bani din elicopter împărțiți pe județe și comune fără niciun fel de norme.
Rep: Nu există criterii?
SI: Nu, sunt eliminate în practică. Sunt afirmate în ordonanță, dar în normele de aplicare nu mai există nici măcar cât erau în PNDL. PNDL avea niște criterii de la care ei se abăteau. Acum au fost scoase cu totul. Practic sunt opționale. Sunt alternative. Ce transpiră de acolo este că se face o împărțire paușală către fiecare județ și de acolo fiecare baron județean către comune dă niște sume.
Rep: Și probabil împărțirea se face discreționar pe criterii politice...
SI: Dar nu mai sunt criterii. Astea nu mai sunt criterii. Nu putem vorbi de criterii. Pur și simplu 4 milioane pe comună...Un fel de sumă minimă garantată. Și dacă vrea boierul mai mult, dă mai mult. Platforma de date dispare. Ni s-a promis că se va face o platformă electronică în care se vor transparentiza. Nu apare în detalii. Dacă o vor face, o vor face benevol. Și în continuare nu sunt funcționari care să se ocupe de acest program foarte mare. E foarte vast. E mai rău decât PNDL 1 și 2.
Rep: E vorba despre 50 de miliarde de lei care se vor duce și nu vom știi unde și cum...
SI: 10 miliarde de euro. Poate că vor pune la un moment dat un pdf, scanat prost, cu un tabel cu localități și cu niște sume. Dar asta nu se cheamă o bază de date, cum sunt cerințele Open government, la care a subscris și guvernul României, adică nu va fi o ”base machine readable”, o bază de date care pot fi citite cu algoritmi online, care pot fi integrate și analiștii să le poată folosi, să descarce de acolo datele și să facă analize pe ele. Vor fi niște scanuri după niște hârtii.