Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sorin Ioniță despre PNRR : dacă vom avea guvern minoritar, ”probabil o să primim avansul și pe urmă : La revedere!”

catu_von_der.jpg

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și premierul Florin Câțu
Sursa imaginii: 
Mediafax

Guvernul așteaptă aprobarea de către Bruxelles a Planului Național de Reziliență și Redresare dar zilele trecute premierul Florin Câțu avertiza că s-ar putea să avem surprize dacă România nu respectă statul de drept, aluzie la problemele întâmpinate de Ungaria și Polonia. La RFI, directorul executiv al think-tankului Expert Forum spune că nu crede că riscăm să nu primim aprobarea din cauza crizei politice dar există riscul să nu ducem programul până la capăt.

Rep: Se apropie sfârșitul lunii. Fostul ministru al fondurilor europene spera că până la sfârșitul lunii vom avea aprobarea planului de reziliență și redresare din partea Comisiei Europene...Am văzut ce s-a întâmplat în cazul Poloniei și Ungariei. Având în vedere și criza politică de la București avem șanse să avem acest ok de principiu la sfârșitul lunii?

SI: Nu știu cât era de realistă promisiunea asta, însă nu cred că se schimbă calendarul Bruxelles-ului din cauza acestei crize politice din România. Nu e de natura celor din Ungaria sau Polonia sau nu e încă. Nu e un atac la statul de drept. Noi știm că acolo se îndreaptă lucrurile dacă continuă în felul ăsta, dar nu este ce avem acolo (în Ungaria și Polonia). Nu cred că România este în momentul de față frânată pentru că a apărut această criză guvernamentală. Cât e de realist să se aprobe programul, nu știu. Cred că depinde de multe variabile. Cel mai mult mă tem de lipsa unui interlocutor la București. Nu e vorba doar de miniștri. Știți bine că și la nivelul funcționarilor superiori se opresc din lucru în momentul în numai au șefi politici. Așa e în România. Nu e nici Belgia, nici Olanda ca să funcționeze doi ani fără guvern, doar cu administrația publică. Este încă nevoie de decizii asumate, de leadership. Iar ăsta lipsește acum. Mă tem foarte mult că ăia de acolo sună în momentul de față și dincoace numai ridică nimeni receptorul. Mie ăsta mi se pare pericolul.

Rep: Pe de altă parte, dacă se va adânci criza și vom avea un guvern minoritar, cu probleme, credeți că va avea Bruxelles-ul curajul să dea drumul la PNRR, să dea drumul la niște sume foarte mari de bani?

SI: Instabilitate politică este și în Bulgaria vecină, unde repetă a treia oară alegerile anul ăsta și nu au reușit să pună un guvern. Mai sunt situații de genul ăsta în Europa. Italia avut întotdeauna prin tradiție guverne instabile. Instabilitatea politică nu e un motiv în Uniunea Europeană ca să nu mergi înainte. Dar repet. Ăia poate au o administrație publică care poate umple aceste goluri atunci când lipsesc miniștrii. Problema acum este calitatea angajamentelor și faptul că PNRR este o chestie unică. E o mare noutate, în sensul că banii se condiționează de reforme politice ale marilor sisteme.

Rep: Pe care un guvern minoritar la noi nu le poate face...

SI: Nu le poate face, dimpotrivă : un guvern minoritar Cîțu cu susținere PSD va merge în direcția opusă, cum a și început să meargă. Începe să se discute despre mărirea salariului minim și în general aruncat cu bani în plus.

Rep: Va accepta Bruxelles-ul așa ceva? Totuși, așa cum spuneați, condiționalitatea pentru PNRR este să facem reforme...

SI: Cred că vor semna. Vor da drumul PNRR-ului pe România, dar acolo sunt facturi verificabile la semestru. De două ori pe an trebuie să dai un raport cu îndeplinirea promisiunilor, inclusiv acea matrice de mari reforme politice la care ne-am referit. Se va bloca după 6 sau 12 luni când noi trimitem, ei nu vor fi de acord și nu o să mai vedem restul de bani. Probabil că o să primim avansul o dată cu semnarea și pe urmă : La revedere! Noi nu vom avea 30 de miliarde, ci vom avea cât vom reuși să smulgem la avans și să trăim din ei, 1 miliard, 1.5 miliarde, Dumnezeu știe!