Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Viitorul Europei, viitorul României. Și furtuna perfectă care ne amenință

conf.png

”Conferința Viitorul Europei = Viitorul României”, București, 16 septembrie 2021
Image source: 
Facebook / Calea Europeană

Am participat ieri la conferința organizată de Institutul Diplomatic Român sub egida Conferinței pentru Viitorul Europei. O conferință interesantă și un titlu inspirat – ”Viitorul Europei = Viitorul României”.

Dar dincolo de toate acestea, trebuie spus că discuția a venit într-un moment foarte important, aproape unul de cotitură.

Da, viitorul Europei este determinant pentru viitorul României și e cât se poate de evident că, atunci când Europei îi merge bine, și României îi merge bine. Dar în același timp, încercând să scrutăm viitorul European al României, nu ne putem face că nu vedem semnele furtunii perfecte care ne amenință.

Și aceste semne prevestitoare de furtună nu sunt puține.

Rata redusă a vaccinării, la mai puțin de jumătate din media Uniunii Europene, este, în cele din urmă, un indiciu al unui refuz al modernității și al unui nivel alarmant de scăzut al educației, dar și al încrederii tot mai reduse în tot ce îneamnă stat dar și autoritate științifică.

Creșterea prețurilor la energie și inflația, fenomene care se manifestă la nivel global, vor lovi mai ales în veniturile categoriilor mijlocii și mai paupere, sporind nemulțumiri deja accumulate în timp de pandemie.

Putem vorbi apoi despre slaba internalizare a valorilor europene. Am fost poate prea optimiști când am crezut că libera circulație, ieșirea din sărăcie a milioane de familii grație deschiderii granițelor, subvențiile agricole sau pur și simplu panourile cu obiective finanțate din fonduri europene prezente la tot pasul vor aduce și o adeziune masivă la setul de valori comune – inclusiv non-discriminarea, drepturile minorităților sau statul de drept. Iată că nu este chiar așa.

Un pendul istoric

Distribuția politică a voturilor delegației române la ultima rezoluție din Parlamentul European  (care cere statelor membre ca parteneriatele sau căsătoriile  înregistrate într-un stat membru să fie recunoscute în toate celelalte, indiferent de sexul partenerilor), în condițiile în care există o decizie în acest sens a Curții Europene de Justiție referitoare la România, indică un lucru: cât de curând, Bucureștiul va intra în coliziune directă cu Comisia Europeană. Și aceasta, pe o temă pe care politicieni populiști o vor putea exploata cu ușurință.

Există, apoi, acel pendul istoric între occidentalism și autohtonism, care a mai funcționat în istoria României moderne și care acum pare să-și inverseze cursul.

Va fi până acolo încât, după 2024, România va ajunge să fie reprezentată în Consiliul European de un președinte care va pune semnul egal între Uniunea Europeană și asuprirea românilor sub Imperiul Austro-Ungar? Și asta, cu toate prejudiciile pe care însăși România le va suferi? Cine poate ști...

Adăugați aici ceea ce, în conferința de ieri, profesoara Alina Bârgăuanu, de la SNSPA, a numit infodemie: avalanșa de dezinformare și știri false, prezentă la noi nu numai pe rețelele sociale și animată de ferme de troli, ci și pe numeroase televiziuni de știri, susținută de moderatori și așa-numiți lideri de opinie. Unii dintre ei, cu un trecut penal.

Sunt provocări pe care societatea noastră le-ar putea depăși dacă ar fi luate separat. Aceasta, apropos de ”reziliență”, un termen tot mai des luat în discuție.

Însă care va fi efectul dacă toate acestea vor lovi deodată, așa cum pare să se întâmple?

Aceasta ar fi întrebarea cea mai importantă legată de viitorul european al României.

În final, aș mai adăuga doar că aceste dezbateri ale IDR vor pleca din București pentru a merge acolo unde provocarea se resimte în modul cel mai acut: în țară și nu neapărat în orașele cele mai mari. Este totuși un element dătător de speranță.

 

Puteți urmări AICI întreaga conferință

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 17 septembrie 2021