Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consiliul Național PNL sub semnul controverselor

Mesajul cu care a fost întâmpinat Florin Cîțu la Consiliul Național al PNL: „Vă bat dacă nu vă împăcați azi și vă vedeți de guvernare”

Biroul Politic Naţional al PNL a fost convocat pentru astăzi, la Palatul Parlamentului, de liberalii care îl susţin pe premierul Florin Cîţu la şefia partidului. Ședința a fost urmată de Consiliul Naţional al liberalilor, pe ordinea de zi figurând modificarea Statutului. Pe 3 septembrie, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că Statutul partidului a fost modificat, între schimbări numărându-se posibilitatea ca şedinţele forurilor de conducere să se poată organiza online, în situaţii excepţionale, şi majorarea numărului de vicepreşedinţi pe domenii la 17.

 

Congresul PNL se va desfășura cu prezență fizică, cu 5.000 de participanți, și va fi folosit certificatul verde, spune Florin Cîțu. Premierul a declarat, vineri seară, că organizatorii congresului au datoria să ceară clarificări la DSU să vadă exact care sunt condițiile de desfășurare, dacă există nelămuriri.

Florin Cîţu a ținut un discurs în fața Consiliului Național al PNL și le-a cerut liberalilor să nu se mai atace între ei, pentru că mulți dintre membrii PNL vor o Românie liberală.Astfel, premierul Florin Cițu nu pare surprins de alegerea pe care au facut-o colegii săi de partid. Mulți dintre aceștia - 40 de filiale au votat Moțiunea sa pentru alegerile interne. Candidatul, Florin Cîțu, a explicat optiunea colegilor săi liberali.


Preşedintele PNL, Ludovic Orban, apreciază că modul în care vor fi validaţi noii miniştri, după plecarea USR, precum şi dacă acest lucru implică un vot de încredere pentru întregul Cabinet vor fi subiecte tranşate de Curtea Constituţională. Totodată, el a atras atenţia că în acest interval, ministerele vor rămâne fără conducere, nefiind posibilă numirea unor interimari. Potrivit liderului PNL, termenul de înlocuire a miniştrilor este 16 octombrie. Orban a subliniat că trebuie să înceteze "cât mai repede" criza politică, deoarece creează "grave prejudicii" plan intern, dar şi imaginii României.

La rândul său, premierul Florin Cîțu a precizat ferm că nu va pleca din fruntea Guvernului pe care îl conduce.