Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dragoș Pîslaru (USR PLUS): Primii bani din PNRR ar putea intra în România în noiembrie

dragos_pislaru_bani_pnrr_noiembrie.jpg

Dragoș Pîslaru, optimist că România va atrage toți banii din PNRR (Sursa foto: Facebook/Dragoș Pîslaru)
Dragoș Pîslaru, optimist că România va atrage toți banii din PNRR (Sursa foto: Facebook/Dragoș Pîslaru)

România va angaja toată suma de 29,2 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), declară la RFI eurodeputatul USR PLUS Dragoș Pîslaru, co-raportor al PE pentru Mecanismul European de Redresare și Reziliență. Președinta CE, Ursula von der Leyen, vine la București pe 27 septembrie, pentru semnarea PNRR.

Dragoș Pîslaru spune în contextul PNRR că ”forma finală pleacă de la ideea că toată alocarea de 29,2 miliarde de euro va fi folosită, ceea ce este un lucru foarte bun. Avem un mix de reforme și de investiții importante. Pe partea de investiții aduc aminte aici faptul că am obținut aproape o derogare de la CE, pentru a putea să ne finalizăm rețeaua de autostrăzi, avem peste 400 de km de autostradă care vor fi finanțați de aici, avem investiții importante în zona de infrastructură feroviară. Apoi, iarăși o componentă vitală este cea legată de alocarea a peste 3 miliarde pentru construcția și repararea de spitale și o sumă aproape similară pentru zona de educație, infrastructura educațională și dotări în zona de educație. Nu în ultimul rând, avem partea legată de mediu, de la măsuri de împădurire, până la modul în care ar trebui la nivel local să putem îmbunătăți lucrurile care țin de mediu sau de eficiența energetică în acest val al reconstrucției, pe care UE îl propune. Pe partea de reforme, găsim lucruri care țin de reforma administrației publice, zona de colectare fiscală, tot ce înseamnă componentele legate de eficientizare, digitalizare și debirocratizare”.

Eurodeputatul USR PLUS afirmă că ”România va angaja toată suma de 29,2 miliarde. Din aceasta, în textul regulamentului, împreună cu colegul meu Siegfried Mureșan, am negociat o prefinanțare de 13%. Aceasta duce la o sumă foarte importantă, de 3,8 miliarde, care poate fi cerută imediat, într-o singură tranșă, iar după cum stau lucrurile, această tranșă va intra în România înainte de sfârșitul anului, estimarea mea este undeva în luna noiembrie, pentru că deja CE s-a asigurat că are resursele de pe piețele financiare pentru a acoperi prefinanțarea”.

 

PNRR, logica și modul de utilizare

 

Sorin Ioniță despre PNRR : dacă vom avea guvern minoritar, ”probabil o să primim avansul și pe urmă : La revedere!”

 

Întrebat cum crede că va afecta criza politică de la București derularea proiectelor din PNRR, Dragoș Pîslaru a răspuns: ”Pe partea legată de reforme, este un lucru care ține de voința politică la nivel guvernamental. Cred că urmează o perioadă de clarificare, după finalizarea alegerilor interne în PNL și USR PLUS și îndrăznesc să pun pe masă acest scenariu, că vom găsi totuși înțelepciunea să putem să împingem reformele din PNRR și să nu mai avem vreo interpretare politică”.

 
Dragoș Pîslaru, despre primii bani din PNRR