Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce șanse are noul partid al lui Dragnea? „Alianța pentru Patrie sună a Rusia Unită a lui Putin”

„Alianţa pentru Patrie” - acesta este partidul pe care Liviu Dragnea spune că îl va susține „cu toată experienţa politică, administrativă și economică” pe care o deține. Formațiunea politică nou înființată a fost înregistrată de Codrin Ștefănescu, unul din apropiații fostului lider al PSD. Dragnea a subliniat că acest partid nu va fi naţionalist, iar principalul obiectiv al său va fi "bunăstarea românilor". Într-un interviu acordat RFI, politologul Ion Bogdan Lefter explică faptul că, deși susține că nu înființează un nou partid extremist pe scena politică din România, Dragnea și-a prezentat formațiunea ca pe una apropiată ca valori cu partidul AUR.

„O foarte brutală, îngroșată notă naționalistă”

Ion Bogdan Lefter: E în firea lucrurilor ca politicienii care au jucat roluri importante și au ieșit în decor să încerce la un moment dat să revină. Domnul Dragnea este după executarea unei condamnări penale. De asemenea, este inculpat în alte dosare. Încearcă să capitalizeze în planul imaginii pe alte subiecte, pe alte teme, pentru ca în felul ăsta să își creeze un fel de protecție simbolică.

Reporter: De ce capital electoral credeți că se mai bucură în acest moment Liviu Dragnea? Până în momentul condamnării sale a fost cel mai puternic politician din România...

IBL: Încă din anii nu foarte îndepărtați în care Liviu Dragnea a condus Partidul Social Democrat a fost absolut evident că domnul Dragnea a imprimat o foarte brutală, groasă, îngroșată notă naționalistă, în principiu foarte inadecvată unui partid de stânga sau declarat de stânga. Eliberat nu numai din închisoare, ci și din eventualele constrângeri ideologice pe care le va fi simțit în fruntea unui partid de stânga, social democrat, deși nu părea nici atunci încorsetat, l-am văzut acum pe domnul Dragnea îngroșând și mai mult mesajele naționaliste de populism de dreapta ultra radicală, începând de la titulatura partidului din care spune că nu face parte, că nu l-a înființat, dar că îl va sprijini în moduri multiple și masiv, Alianța pentru Patrie. Sună a Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin. Sunt și alți lideri ultra populiști pe scena mondială care tot înființează mișcări politice noi în jurul figurii lor autoritariste, cu dimensiuni populiste, naționaliste, care să atragă un electorat în consecință.

De unde ar putea lua voturi „Alianţa pentru Patrie”?

Rep: Chiar și pe scena politică românească știm bine că există un partid de acest gen. Se numește AUR. Domnul Liviu Dragnea în interviul la care vă referiți a spus că dimpotrivă, partidul în spatele căruia se va afla probabil nu este un partid naționalist, nu e xenofob,nu e radical, antieuropean sau anti atlantic, ci dimpotrivă, a susținut Dragnea. Din ce zonă ar putea rupe electorat un astfel de partid, din zona electoratului AUR, de la PSD sau poate chiar de la PNL sau USR-Plus?

IBL: În primul rând trebuie să reconfirmăm faptul că domnul Dragnea a utilizat groase tușe naționaliste în prezentarea proiectului noului partid. A vorbit despre capitalul românesc, despre naționalismul economic, despre impunerea din afară a dominației asupra țării, asupra patriei. A vorbit despre acestea în mod nedisimulat. Sigur că există zone de electorat poate mai puțin educate, poate cu istorii personale sau cu istorii regionale care stimulează atracția către asemenea mesaje politice și ideologice. De asemenea, trebuie adăugat, așa cum sugerați la început, faptul că acum suntem într-un context de moment, acesta de criză multiplă generată de pandemia covid 19. Pandemia este însoțită de o criză economică, financiară. Mai sunt și subiectele de conjunctură imediată, precum scumpirea combustibililor și scumpirea prețurilor în toată lumea din acest motiv.

Rep: Poate că și pe fondul crizei politice care accentuează toate aceste nuanțe...

IBL: Sigur că și criza politică de moment de la noi accentuează. Toate aceste elemente de criză, de instabilitate, de tensiune, de teamă o fac. Se știe. E în manualele de politologie și de psihologie socială. Toate acestea stimulează nesiguranța cetățenilor. Iar electoratele au tendința, în parte, să basculeze spre mesajele, spre politicienii și spre grupările de tip populist. De unde vor lua electorat rămâne de văzut. Deocamdată electoratul care s-a dus spre asemenea mesaje a votat fie PSD, fie AUR, acronim de la Alianța pentru Unirea Românilor.

Ascultă:

 
Politologul Ion Bogdan Lefter, despre noul partid al lui Liviu Dragnea