Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Perspectiva aderării Bulgariei la euro provoacă îngrijorare, iar acesta este o lecție pentru noi

bulgaria.png

Proteste anticorupție în Bulgaria, septembrie 2020
Image source: 
AFP via Der Spiegel

Bulgaria se află foarte aproape de aderarea la euro - cel puțin asta arată parametrii tehnici. Dar perspectiva provoacă mai degrabă îngrijorare în cercuri politice și financiare din Uniunea Europeană. Momentul este important și semnificativ pentru noi.

După cum constată revista germană Der Spiegel, într-o analiză asupra situației din Bulgaria, șansele ca aceasta să devină membră a zonei euro nu sunt deloc rele.  Bulgaria îndeplinește toate criteriile formale pentru aderare. Deficitul bugetar, datoria suverană și rata inflației se află în limitele stabilite. Și moneda țării, leva, este deja legată de euro.

Anul trecut, Bulgaria s-a alăturat Croației pentru a deveni parte a ERM II, mecanismul cursului de schimb și al uniunii bancare europene. Și asta înseamnă că, de aici înainte, calea către euro este ireversibilă. Nici măcar Banca Centrală Europeană nu mai are competențe de veto. Doar calendarul poate fi ajustat.

 

Și aici intervin problemele...

Membri ai Parlamentului European, citați de revista germană, îngrijorați de nivelul corupției din țară, se tem ca nu cumva Bulgaria să devină un centru de spălare a banilor la scară largă, așa cum s-a întâmplat în trecut în Cipru sau în statele baltice.

Mulți politicieni se tem că Uniunea Europeană ar putea ajunge să-și creeze singură încă o problemă - ca și cum nu ar fi învățat mai nimic din criza euro.

Chiar și politicienii de frunte din Bulgaria, citați de Der Spiegel, cred că Eurogrupul ar trebui să își reevalueze intenția de a accepta în curând Bulgaria.

Christo Ivanov, șeful partidului anticorupție ”Da, Bulgaria!” vorbește despre o combinație de corupție, gestionare defectuoasă și control direct sau indirect al statului, toate acestea reamintind de problemele întâmpinate de zona euro după aderarea Greciei.

Multe probleme cu care se confruntă Bulgaria nu pot fi rezolvate rapid. Activiștii anticorupție acuză faptul că însuși procurorul general Ivan Geshev continuă să blocheze anchetele de corupție și să protejeze atât politicienii, cât și oligarhii.

 

Amintirea dureroasă a Greciei

Bulgaria suferă de un exod în masă al forței de muncă bine educate. Introducerea monedei euro ar putea amplifica problema, spun mulți economiști.

La urma urmei, asta s-a întâmplat în alte țări care au aderat la uniunea monedei comune. Odată ce vechea monedă a dispărut, prețurile au crescut în multe domenii, ceea ce s-a dovedit dăunător în primul rând claselor inferioare. Pentru a compensa povara adăugată, guvernele deseori au crescut cheltuielile sociale.

Ceea ce-l face pe europarlamentarul german Markus Feber, membru al Uniunii Creștin-Sociale, să se pronunțe pentru o amânare a accesului în zona euro, altfel ”Bulgaria s-ar putea transforma rapid într-o altă Grecie”.

Iar revista germană citează europarlamentari care spun că, într-adevăr,  Bulgaria a făcut eforturi serioase pentru reformă, în timp ce se pregătea să adere la UE. Dar după aderare, apetitul s-a diminuat rapid. Și mulți sunt îngrijorați că aceasta s-ar putea întâmpla și odată ce țara va deveni parte a zonei euro.

 

Criteriile tehnice nu sunt suficiente

Veți spune, văzând toate cele expuse în analiza revistei Der Spiegel, că toate îngrijorările referitoare la Bulgaria sunt valabile și pentru România. Mai puțin părțile bune – criteriile nominale de aderare, de exemplu, pe care Bulgaria le îndeplinește cu brio și de care România este departe.

Iar lecția principală este că degeaba îndeplinești criterii tehnice dacă nu poți furniza garanțiile politice în ce privește integritatea, funcționarea statului de drept și buna guvernare. Mai pe scurt, respectul pentru valori este fundamental atunci când vrei să te alături unui grup de elită.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 21 septembrie 2021