Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


OMS a suspendat procesul de aprobare pentru vaccinul anti-COVID dezvoltat de Rusia

sputnik_v.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/SERGEY PIVOVAROV

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a suspendat procesul de aprobare pentru vaccinul rusesc anti-COVID-19, Sputnik V. Un oficial regional al OMS a declarat că procesul de fabricaţie al serului nu a îndeplinit standardele necesare.

Sputnik V nu primește deocamdată aprobarea Organizației Mondiale a Sănătății.

OMS anunță că a întârziat aprobarea serului până când se poate efectua o nouă inspecţie la una dintre fabricile în care a fost produs Sputnik V.

Cercetările publicate în jurnalul medical The Lancet arată că vaccinul are 91,6% eficacitate împotriva coronavirusului, screi Mediafax, care citează Euronews.

Pe contul său oficial de Twitter, Sputnik a susţinut, de asemenea, că vaccinul a demonstrat 97,2% eficacitate în timpul campaniei de vaccinare din Belarus. Dar atât OMS, cât şi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) au spus că încă aşteaptă date complete de la producătorii vaccinului.

Vorbind într-un briefing de presă pentru Organizaţia Panamericană a Sănătăţii, o sucursală regională a OMS, directorul adjunct Jarbas Barbosa a declarat că cererea Rusiei pentru autorizarea de urgenţă a fost suspendată.

„În timp ce inspectau una dintre locaţiile în care este produs vaccinul, au constatat că această sucursală nu respecta practicile de fabricare", a spus el. „Producătorul [vaccinului - n.r.] trebuie să ţină cont de acest lucru, să facă modificările necesare şi să fie pregătit pentru o nouă inspecţie. OMS aşteaptă ca producătorul să trimită ştiri că fabrica este la standardele impuse", a adăugat el.

OMS îşi exprimase şi anterior îngrijorarea cu privire la posibila contaminare încrucişată şi insuficientă în timpul unei inspecţii la fabrica de producţie Sputnik V din Ufa.

În Rusia au fost deja administrate 87,7 milioane de doze de vaccin anti-COVID.

Aproximativ 30% din populație este vaccinată cu schema completă.