
Politică
Berceanu: Foarte mulți baroni locali s-au simțit lezați pentru că primeau amenzi, ministrul mediului m-a susținut
octavian_berceanu_garda_mediu_caz_urs_arthur_poluare_bucuresti_0.jpg

Octavian Berceanu: În contextul politic actual, în care am asistat cu toții la un șir de demiteri în lanț, nu mai pot povesti despre o surpriză. Totuși, din câte știu și din conversația pe care am avut-o direct cu ministrul Tanczos Barna, acesta a susținut foarte mult să rămân pe poziția de comisar general, date fiind și rezultatele pe care le-am obținut. Au fost cele mai bune rezultate din istoria de 20 de ani a Gărzii de mediu.
Reporter: Domnul ministru a vorbit pentru dumneavoastră și premierul nu a ținut cont?
OB: Foarte probabil pentru că indiferent de ce mi-a spus ministrul am numeroase surse care au susținut același lucru, cum că ministrul a făcut o muncă de convingere destul de pronunțată, ca și alte instituții din statul român, pentru a rămâne pe această funcție și a asigura continuitatea acțiunilor pe care le-am întreprins cu Garda de mediu. Ultimele șase luni au produs mai multe efecte decât 2004 – 2019 la un loc.
Rep: La final de mandat, ce ar trebui să știm că ar trebui făcut, astfel încât lucrurile să se schimbe? Dumneavoastră nu ați făcut decât să vă duceți acolo, să le scoateți la lumină, dar ca efect, ele continuă.
OB: Sunt mai multe lucruri. De exemplu, în perioada aceasta de șase luni au fost 20.000 de controale făcute de comisarii de mediu.
Nu am intervenit niciodată politic sau prin vreo decizie oricât de mică asupra celor 20.000 de controale, asupra celor 450 de comisari care au făcut munca asta în teren.
E o muncă foarte mare. Asta s-a văzut în rezultate. Să luăm un exemplu la întâmplare. Anul trecut pe combaterea introducerii ilegale de deșeuri în România, tranferul ilegal de deșuri, au făst făcute 142 de controale. Anul acesta, în 6 - 7 luni au fost făcute 1842 de controale. De asta am reușit să și stopăm intrarea deșeurilor în țară.
Ne uităm în alte zone, de exemplu combaterea extragerii ilegale a agregatelor minerale în balastiere. Am făcut foarte multe controale în șase luni. Câte nu s-au făcut în patru ani. Un alt exemplu e calitatea aerului. Au fost acțiuni care au avut drept consecință sesizări penale. Am făcut și am semnat mai multe sesizări penale decât în anii precedenți cumulați.
Ăsta e un lucru foarte bun. În primul rând, comisarii de mediu au putut să își facă treaba fără vreun amestec din partea comisarului general sau a politicului prin instituția comisarului general. Într-adevăr, au fost presiuni la nivel local, dar și pe acelea le-am rezolvat făcând controale mixte. Probabil că sunt cele mai multe controale mixte făcute cu comisari din alte județe pe județele cu probleme, astfel încât să scoatem din ecuație influența politică.
Drept pentru care, amenzile din primele șase luni sunt mai mari decât cele din tot anul 2020 sau de câteva ori mari decât aniii precedenți cumulați. Asta s-a văzut statistic. Și deranjul a fost pe măsură. Foarte mulți baroni locali, primării, care dictau cine să vină pe poziția de comisar șef în comisariatele județene, s-au simțit lezați pentru că primeau amenzi. Drept pentru care a fost și decizia aceasta.
Rep: Dumneavoastră ați spus de nenumărate ori că nu avem procurori sau judecători specializați în infracțiunile de mediu....
OB: Categoric, nu avem asemenea procurori. De abia acum, după 13 ani, am reușit să fac un schimb de experiență între comisarii din garda națională. Nu au existat investiții în garda națională. De curând am reușit să pun presiune și mediatică și în instituțiile statului încât să aducă la normalitate salarizarea.
Să vedem ce se va întâmpla săptămâna viitoare. Aveam un deadline referitor la salarizarea corectă a comisarilor. Politic și legislativ, lucruri care se leagă, ar trebui ca arderile ilegale să fie incriminate ca infracțiuni, iar ceea ce rezultă de acolo, produs dintr-o infracțiune, luați exemplul cablurilor care se ard, cuprul care rezultă de acolo, o rezultantă să fie confiscat imediat. Sunt multe lucruri care se mai pot face în zona de legislativ.
Chiar astăzi am participat la un grup de lucru pe schimbarea legislației. Din păcate, atunci când ai o instabilitate politică pronunțată, chiar și comisarii din garda de mediu încearcă să se alinieze. Eu asta am reușit, să îi scot de pe linia de adaptare și să îi lasă să își facă treaba ca orice funcționar public în condiții normale.
Rep: Credeți că a fost o schimbare temporară sau de durată?
OB: În momentul în care se revine la vechile obiceiuri, e normal ca și oamenii să se adapteze. Asta vor face, așa cum au reușit în ultimii 20 de ani.