Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul cere "anchetă slash analiză" ca să afle cine de la MS se face responsabil de pregătirea valului 4

citu_fb_guvern.jpg

Sursa imaginii: 
Guvernul României / Facebook

În condițiile în care valul 4 al pandemiei covid găsește România nevaccinată și cu foarte puține paturi la ATI, șeful Guvernului vrea să afle cum s-a pregătit ministerul Sănătății pentru această situație: "Este anormal şi cineva trebuie să răspundă pentru asta dacă valul patru nu a fost pregătit, deşi am vorbit despre asta toată vara”, susţine primul ministru.

Premierul Florin Cîțu a declarat marți, la Sinaia, că va cere o anchetă/analiză cu privire la modul în care a fost pregătit sistemul sanitar pentru valul 4 al pandemiei de Covid. Șeful Guvernului a spus că el a cerut tot anul să rămână intactă capacitatea de răspuns la Covid și că, dacă nu s-a ținut cont de acest lucru, trebuie stabilit cine este responsabil de acest lucru.

O să cer o anchetă/analiză pentru că vreau să știu cum a fost pregătit valul 4. Știam că vine valul 4. Eu am spus tot anul, deci după ce s-a terminat valul trei, am spus că nu vreau să se reducă numărul de paturi în secţiile ATI pentru Covid, am spus foarte clar că să rămână intactă capacitatea noastră de a răspunde. Aş vrea să văd cum a fost pregătit de Ministerul Sănătăţii acest val 4 şi să vedem dacă s-a ţinut cont de ceea ce am spus eu şi, dacă nu s-a ţinut cont, cine nu a ţinut cont şi va fi responsabil pentru asta”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul a mai spus că, potrivit ultimelor date, în România sunt disponibile 1.024 de paturi ATI pentru pacienții cu Covid, dar că atunci când Cseke Attila a preluat Ministerul Sănătății erau doar 600.

Domnul ministru a înţeles mesajul meu, a adăugat câteva sute, vreo patru sute de paturi imediat şi va adăuga până la 1.600 de paturi cât mai curând posibil”, a precizat premierul, care a mai spus că provocarea constă în asigugarea personalului medical pentru aceste secții.