Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Creșterea masivă a prețului gazelor naturale și lipsa forței de muncă golesc rafturile magazinelor

rafuri_goale_tesco.jpg

Rafturi goale la magazinul Tesco
Sursa imaginii: 
PA

Guvernul britanic poartă convorbiri de criză cu furnizorii de energie pe fondul creșterii explozive a prețului gazelor naturale și a lipsei lucrătorilor necesari în mai multe sectoare ale economiei. În unele rafturi ale magazinelor au început să apar lipsuri la unele produse alimentare.

Ministrul pentru afaceri, Kwasi Kwarteng, a declarat la BBC că o opțiune ar fi ca guvernul să acorde împrumuturi firmelor care livrează gaze naturale pentru consum casnic și industrial, în timp ce unele firme mai mici livratoare de gaze sunt amenințate cu falimentul, în condițiile în care în Europa prețul gazelor naturale s-a majorat cu 280% de la începutul anului.

O altă posibilă intervenție a guvernului ar fi să ajute financiar cel mai mare producător de dioxid de carbon, lovit de creșterea abruptă a prețului gazelor naturale. CO2 este un produs esențial în industria alimentară, fiind folosit la conservarea alimentelor proaspete cum ar fi carnea. De asemenea se folosește în spitale la proceduri ca laparoscopia, endoscopia sau crioterapia.

Prețul gazelor naturale a crescut simțitor și continuu pe plan mondial de la începutul acestui an pe fondul ieșirii economiei din depresiune cauzată de pandemia de Coronavirus care a făcut ca acest preț să atingă valori extrem de reduse la sfârșitul anului trecut.

Acum, economia britanică și-a revenit aproape la fel de rapid cum s-a scufundat în depresiune – evoluție în V – iar comenzile pentru industria manufacturieră și construcții sunt la un nivel record.

Din cauza pandemiei în multe sectoare se manifestă o penurie de materiale, iar în construcții prețurile au crescut simțitor în lipsa unor articole cum ar fi cărămizile.

Cauze: Pandemia și Brexit

Lipsurile sunt cauzate și de faptul că multe dintre aceste materiale sunt importate și trebuie transportate în containere metalice care sunt produse aproape în exclusivitate în China, iar cererea a explodat, la fel ca și prețurile.

Șofer de TIR în UK
Deficitul de șoferi de TIR în UK depășește 100.000
Sursa imaginii: 

O altă penurie cu efecte inclusiv în rafturile supermagazinelor este lipsa lucrătorilor în unele domenii cheie cum ar fi transportul de mărfuri, agricultura, industria alimentară sau îngrijirea socială.

Amânarea testelor de conducere din cauza pandemiei a ridicat deficitul estimat de șoferi de TIR la peste 100.000, iar în industria cărnii de porc lipsa de personal din abatoare a dus la un exces de aproape 100.00 de porci care nu mai au loc de adăpost în ferme. Combinat cu lipsa CO2 pentru ambalare și conservare aceasta poate duce în câteva săptămâni la golirea rafturilor de produse din carne de porc.

Penuria de personal legată până nu de mult de infectările cu Coronavirus și a plecării a numeroși lucrători din UE pe timpul pandemiei are și o altă cauză de mai lungă durată: din cauza Brexit nu mai este posibilă recrutarea rapidă a unor înlocuitori din Europa, pentru că legea imigrației nu mai permite intrarea pe piața muncii a lucrătorilor cu joasă calificare veniți din alte țări.

Ca urmare, în multe sectoare ale economiei producția stagnează, cererea depășește cu mult oferta și rezultatul nu poate fi decât creșterea prețurilor, ca un fenomen practic necunoscut aici de zeci de ani: penuria, inclusiv cea alimentară.  

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ