Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ioana Mihăilă la RFI: Mă bucur că premierul Cîțu cere o anchetă, s-ar putea să fie surprins

Ioana Mihaila Alexandru Rafila masuri.jpg

Ioana Mihăilă critică Guvernul pentru ridicarea bruscă a tuturor restricțiilor
Ioana Mihăilă critică Guvernul pentru ridicarea bruscă a tuturor restricțiilor
Sursa imaginii: 
Facebook/Ioana Mihăilă

Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, îi răspunde lui Florin Cîțu, care a cerut o anchetă despre cum a fost pregătit valul patru al pandemiei. Ea spune la RFI că demersul premierului s-ar putea întoarce împotriva sa.

Ioana Mihăilă comentează anunțul premierului Florin Cîțu, care vrea o anchetă despre cum a fost pregătit valul patru al pandemiei: ”Mă bucur că cere o anchetă, că s-ar putea să fie surprins în defavoarea dumnealui, ca urmare a acestei anchete, în sensul că atunci când vorbim de pregătirea pentru valul patru, vorbim de două lucruri: în primul rând, vorbim de prevenția acestui val patru, care se face mai ales prin vaccinare și vorbim de pregătirea efectivă, în sensul preluării pacienților care ajung totuși să aibă nevoie de îngrijiri spitalicești, vorbim de pacienții infectați cu Covid”.

Ea precizează că ”dacă vorbim de prevenția unui val mare de îmbolnăviri care necesită îngrijiri spitalicești, vorbim mai ales de campania de vaccinare și atunci e bine să ne amintim că această campanie de vaccinare este coordonată de CNCAV, care este în subordinea directă a premierului României și care are ca reprezentant din partea Ministerului Sănătății un secretar de stat PNL și anume domnul Andrei Baciu, iar rezultatele le vedem cu toții. Nu am stat deoparte nici în ceea ce privește această campanie de vaccinare, totuși. Ministerul Sănătății a fost cel care a propus măsurile de stimulare a campaniei de vaccinare și a făcut toate demersurile, atât în ceea ce privește promovarea OUG care a reglementat acordarea acestor bonuri valorice, acele tichete de masă pentru cei care se vaccinează, precum și loteria persoanelor vaccinate, așa cum tot Ministerul Sănătății a făcut posibilă utilizarea certificatelor sanitare, acele certificate care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală, pe teritoriul țării”.

 

Pregătirea paturilor ATI Covid

 

Ioana Mihăilă declară că ”în ceea ce privește pregătirea pentru valul patru, premierul spune că ministerul trebuia să mențină operaționale pentru pacienții Covid cele 1.600 de paturi de Terapie Intensivă, care au existat în valul trei. Or noi am avut pe parcursul verii și zile în care am avut 30 de pacienți cu Covid-19 internați la Terapie Intensivă. Motiv pentru care noi încă din aprilie am publicat un ordin de ministru prin care am flexibilizat și am acordat spitalelor posibilitatea de a-și ajusta numărul de paturi pentru pacienți Covid și pentru pacienți non-Covid, în funcție de evoluția pandemiei. Așa încât fiecare spital care a cerut la DSP o reducere a numărului de paturi Covid a fost obligat să depună și un plan de reziliență, să arate cum poate să crească înapoi numărul de paturi și să-și asume această creștere a numărului de paturi, în funcție de doi indicatori: incidența de la nivel județean și gradul de ocupare a paturilor cu pacienți Covid. Mai mult, Direcțiile de Sănătate Publică, conform ordinului de ministru, au centralizat aceste planuri de reziliență și au stabilit și modul în care spitalele dintr-un județ își deschid noi secții pentru pacienții Covid-19. Asta a însemnat pregătirea pentru valul patru și acest lucru a fost efectuat de către Ministerul Sănătății încă de la începutul verii, din aprilie, când am publicat ordinul de ministru, în colaborare cu direcțiile de sănătate publică”.

”În plus, noi la solicitările de rectificare, solicitări pe care le-am finalizat la începutul lunii august, am cerut bani pentru rezerva Ministerului Sănătății, pentru a acoperi tratamentele pacienților infectați cu Covid-19, dar această rectificare a fost mult întârziată, ea fiind aprobată în luna septembrie, aproape la o lună distanță de momentul în care ea a fost finalizată, o lună care putea fi folosită pentru semnarea contractelor cu distribuitorii de medicamente și asigurarea tratamentelor Covid-19. Nefiind posibil acest lucru, tot nu am stat degeaba, ci am dat o notificare și am lăsat spitalele să achiziționeze direct tratamentele care erau disponibile la nivel național destinate pacienților cu Covid-19, neputând noi, neavând fonduri să achiziționăm acele medicamente”, mai precizează fostul ministru al Sănătății.

 
Ioana Mihăilă, despre ancheta cerută de premierul Cîțu privind pregătirea valului patru