Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dr. Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea anti-COVID: Avem nevoie de o soluţie de salvare. Suntem ca într-o barcă care se scufundă

valeriu_gheorghita_fb_guvern.jpg

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anticovid
Sursa imaginii: 
Guvernul României/Facebook

"În momentul de faţă avem nevoie de o soluţie de salvare. Suntem ca într-o barcă care se scufundă. (...) Oamenii trebuie să înţeleagă că nu mai avem timp de ezitat şi că este cazul să respectăm atât măsurile de prevenţie, cât şi să încercăm să ne adresăm către vaccinare, beneficiind în felul acesta de protecţia oferită de vaccinuri.", a declarat marți medicul Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, într-o dezbatere generată de lansarea raportului "Stop Coronavirus Disinformation", al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale "Ion I. C. Brătianu" al Academiei Române.

Medicul Valeriu Gheorghiţă a declarat marți că oamenii trebuie să înţeleagă că nu mai avem timp de ezitat. Trebuie să respectăm măsurile de prevenție și trebuie să ne îndreptăm, spre vaccinare, a spus medicul militar.

Dr. Valeriu Gheorghiță

 

"În momentul de faţă avem nevoie de o soluţie de salvare. Suntem ca într-o barcă care se scufundă. Ori, în acest context trebuie să punem bazele unei strategii de educaţie, să învăţăm populaţia să citească ştirile şi informaţia şi întrebarea care îmi vine în minte este 'Cine să-i înveţe?' pentru că dacă nu au încredere în învăţători, degeaba îi învaţă, pentru că nu îi vor urma mai departe. (...) Iar în situaţia asta cred că şi crearea unui cadru prin care oamenii trebuie să înţeleagă că nu mai avem timp de ezitat şi că este cazul să respectăm atât măsurile de prevenţie, cât şi să încercăm să ne adresăm către vaccinare, beneficiind în felul acesta de protecţia oferită de vaccinuri. (...) Ne uităm la exemplul altor ţări. Au impus unii obligativitatea vaccinării. Alţii au impus o serie de restricţii, alţii au impus folosirea certificatului verde digital. Sunt convins că măsuri precum implementarea certificatului verde digital vor fi cele care vor da rezultate pe termen scurt. (...) Da, este o măsură care dă rezultate şi astfel de soluţii trebuie găsite pe termen scurt, dar, repet, aceste soluţii trebuie să fie fundamentate ştiinţific, trebuie să fie logice, trebuie să fie explicate foarte bine oamenilor încât să înţelegem că, de fapt, nu vorbim de discriminare. Nu suntem deloc discriminaţi, sunt măsuri care ne protejează sănătatea comunităţii din care facem parte", a adăugat Valeriu Gheorghiţă. 

 

"Este foarte greu să mai speri în rezultatul unor campanii lucide, la un grad de credibilitate al instituţiilor şi al politicienilor atât de jos.", a spus la rândul său Dan Dungaciu, directorul Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale "Ion I. C. Brătianu" al Academiei Române.

Dan Dungaciu

 

"Noi avem acum o clasă politică, care a fost votată de 30% practic, câţi au participat la vot, dintre care 10% au votat cu un partid antivaccinist. Neprezenţa la vot nu înseamnă decuplare politică. Poate să însemne furie politică, poate să fie frustrare, poate să fie lipsă de încredere. Deci, noi suntem acum într-un moment în care 70%, mai mult sau mai puţin, din populaţia României nu se duce la vot, deci simte o anumită frustrare faţă de clasa politică. Când tu ai un grad de credibilitate al instituţiilor şi al politicienilor atât de jos, e foarte greu să mai speri ceva prin campanii lucide, raţionale pe care le sugera - mai degrabă aş zice eu - din politeţe domnul Gheorghiţă, că nu funcţionează asta. (...) În această situaţie, riscul este să tragem concluzia că singura soluţie pe care un stat ca România în acest moment o poate lua este, mai degrabă, o soluţie, hai să nu-i spun de forţă, dar o soluţie mai degrabă de tip radical şi de tip ca să zic aşa de sus în jos. (...) "Eu nu spun că sunt de acord cu asta şi nu spun că trebuie să fim de acord cu asta. Dar o soluţie de tip persuasiv, convingător, pentru a aduce oamenii la vaccin e aproape imposibil de întrezărit. Şi tare mă tem că vom ajunge într-o situaţie în care politicieni care până acum şi-au asumat comunicare o bună parte apropo de chestiunea asta vor fi obligaţi să mai ia şi nişte decizii. Vor fi în stare să ia deciziile care nu vor fi populare, dar probabil că vor fi singurele care vor rămâne la îndemână? Adică soluţii de tip - puneţi ghilimelele de rigoare - 'coercitiv'? (...) Din ce înţeleg eu, inclusiv din discursul sau sugestiile inclusiv ale domnului Gheorghiţă, altă cale, pe termen scurt nu se întrevede. Pentru că dacă nu i-am convins noi pe oameni până acum, cum o să-i convingem după ce le-am servit o cădere de guvern şi o creştere a preţurilor la energie?".

Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române "Ion I. C. Brătianu" a lansat, marţi, raportul de cercetare "Stop Coronavirus Disinformation". Documentul îşi propune, printre altele, să prezinte faptul că actuala criză COVID-19 a arătat cu rapiditate cât de real este şi ce impact social poate avea fenomenul fake news.