Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alexandru Rafila la RFI: Copiii ar trebui testați o dată pe săptămână la școală

alexandru_rafila_copii_testati_scoala.jpg

Cum prevenim focarele Covid-19 în școli? (Sursa foto: pixabay)
Cum prevenim focarele Covid-19 în școli? (Sursa foto: pixabay)

Elevii ar trebui testați pentru Covid-19 măcar o dată pe săptămână în școli, declară la RFI medicul Alexandru Rafila, fost reprezentant al României la OMS și deputat PSD. El spune că trebuie să fie o testare de screening.

Cum facem ca școlile să nu devină focare de Covid-19? Alexandru Rafila crede că ”în momentul de față, sunt trei lucruri pe care putem să le facem ca să ajungem la această situație, care să limiteze, pentru că nu se poate evita total, în mod evident, răspândirea infecției și în unitățile școlare. În primul rând, adulții care trăiesc împreună cu copiii, părinții sau alte rude apropiate, care locuiesc împreună cu copiii ar trebui să fie vaccinate, asta e o măsură care previne îmbolnăvirea copiilor și sigur, dacă există copii cu vârsta mai mare de 12 ani în familie, e bine să fie vaccinați și ei”.

În opinia sa, ”cea de-a doua măsură este legată de testarea măcar o dată pe săptămână a copiilor în școală, care ar detecta precoce anumite cazuri de infecție și lucrul ăsta trebuie organizat de către Ministerul Educației. Nu trebuie să ne gândim la lucruri extrem de birocratice, dimpotrivă, trebuie să fie o testare de screening, adică de depistare, care ulterior, dacă de exemplu un test este pozitiv, poate fi confirmată într-un laborator, nu e nici un fel de problemă, dar lucrul ăsta trebuia organizat în timpul verii, acum până îl organizăm, se termină valul pandemic”.

 

Rafila, despre propunerea lui Iohannis privind vaccinarea obligatorie: Poate fi discutată/Autoritățile, defazate

 

Ministrul Educației: Elevii din București ar putea trece la școala online de la jumătatea lunii octombrie

 

Alexandru Rafila insistă pentru aerisirea regulată a claselor: ”Cel de-al treilea lucru este bineînțeles legat de respectarea măsurilor din școală, de distanțare, în măsura posibilului. Eu nu sunt îngrijorat de exemplu de îmbolnăvirea copiilor de către cadrele didactice, chiar dacă sunt nevaccinate, pentru că acolo există o anumită distanțare, atât cadrele didactice, cât și copiii poartă mască, deci riscurile de îmbolnăvire sunt mai mici. În plus, un lucru care este esențial și care este recomandat cu tărie și de OMS și de Centrul European de Control al Bolilor este aerisirea foarte bună a claselor în pauze”.

 
Alexandru Rafila, despre prevenția Covid-19 în școli