Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China nu va mai construi centrale pe cărbune în străinătate, promite Xi Jinping

china_xi.jpg

Președintele Chinei, Xi Jinping, la dezbaterile din cadrul Adunării generale ONU, 21 septembrie 2021
Sursa imaginii: 
http://www.gov.cn/

În alocuțiunea pe care a rostit-o recent în plenul Adunării generale a ONU, preşedintele chinez Xi Jinping a promis că China va înceta să construiască centrale electrice pe cărbune în străinătate, în cadrul luptei împotriva modificărilor climatice, dar nu a precizat un calendar precis al măsurilor care urmează a fi luate, transmite France24.

China îşi va consolida susţinerea pentru alte țări în vederea favorizării energiilor verzi şi cu puţin carbon şi nu va construi noi centrale pe cărbune în străinătate”, a spus președintele chinez.

Mai multe ONG-uri au îndemnat în ultima vreme Beijingul să înceteze să mai finanţeze acest tip de proiecte.

Emisarul american în lupta împotriva modificărilor climatice John Kerry a avertizat, în cadrul unei vizite în China, la începutul lui septembrie, că o continuare a construirii unor centrale pe cărbune în ţări din Asia riscă să aneantizeze eforturi mondiale în lupta împotriva încălzirii globale.

John Kerry le-a cerut atunci oficialilor chinezi să înceteze definitiv să mai construiască astfel de centrale pe cărbune, ”pentru a nu ruina capacitatea lumii de a atinge neutralitatea carbonului până în 2050”.

Xi Jinping a reafirmat, totdată, angajamentele chineze, şi anume atingerea unei neutralităţi a carbonului ”înainte de 2060” şi atingerea unui vârf al emisiilor ”înainte de 2030”.