Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sandu, la New York despre provocările cu care se confruntă țara. Dodon vine cu critici după laudele lui Biden

poza_maia_secretar_onu.jpg

Președintele R.Moldova, Maia Sandu, a discutat la New York, cu Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres
Sursa imaginii: 
Președinția R.Moldova

Aflată la New York cu prilejul celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat cu secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, despre provocările cu care se confruntă țara și regiunea noastră. Maia Sandu urmează să țină miercuri și un discurs în plenul Adunării Generale a ONU. Să spunem că, liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a lăudat R.Moldova, în discursul rostit la ONU, pentru alegerea făcută de a lupta pentru democrație și a combate corupția. Acest lucru a fost criticat la Chișinău de fostul președinte moldovean, socialistul Igor Dodon.  

”Adevărul este că lumea democratică este peste tot. Trăieşte în activişti anticorupţie, apărători ai drepturilor omului, jurnalişti, luptători pentru pace. (…) Trăieşte în mândrii moldoveni care au obținut o victorie răsunătoare a forțelor democratice, oferind un mandat puternic de a lupta împotriva corupției politice și pentru a construi o economie mai incluzivă”, a declarat Joe Biden. Realizările noastre se văd și la New York, a menționat, de partea sa Maia Sandu, care i-a mulțumit liderului de la Casa Albă pentru aprecierea alegerii concetățenilor noștri de a lupta pentru democrație, a combate corupția și a dezvolta o economie mai incluzivă. 

Mesajul liderului de la Casa Albă l-a deranjat pe fostul președinte moldovean, Igor Dodon, care a ținut să amintească că, în 2011, în timpul vizitei sale în R.Moldova, Joe Biden a transmis cam aceleași mesaje despre democrația moldovenească. ”Istoria de succes”, trâmbițată de guvernul Filat și AIE s-a dovedit a fi istoria unui coșmar politic și economic, când s-a furat miliardul din sistemul bancar, a fost cedat BEM și Aeroportul Chișinău, când oligarhii au încălecat țara, când oamenii au luat drumul migrației, dezamăgiți de așa-zisa democrație moldovenească cu care trebuia să ne mândrim”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook. 

Pe lângă discursul ce urmează a fi rostiti de la tribuna ONU, președinta R.Moldova are stabilite mai multe întrevederi. Maia Sandu i-a confirmat secretarului General al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, angajamentul Republicii Moldova de a sprijini efortul global de combatere a pandemiei Covid-19 și de reconstrucție post-pandemică, de reducere a efectelor schimbărilor climatice și de menținere a păcii și stabilității în regiune și în lume. De asemenea, șefa statului a menționat că Republica Moldova susține viziunea Secretarului General pentru agenda ONU, dar și privind nevoia de reformare a organizației, pentru a o pregăti să răspundă mai eficient provocărilor zilei de astăzi. ”Asemenea platforme multilaterale trebuie valorificate pe deplin, dacă dorim să găsim soluții durabile pentru provocările cu care se confruntă astăzi omenirea”, a afirmat Maia Sandu.

La New York, președintele Republicii Moldova a participat la o reuniune a șefelor de stat și de guvern pe subiectul promovării egalității de gen. Evenimentul s-a desfășurat la inițiativa Președintelui Adunării Generale a ONU și și-a propus să accentueze efortul femeilor-lidere de a îmbunătăți situația la acest capitol în țările pe care le conduc. În adresarea sa către participanții la reuniune, președinta R.Moldova a menționat că în țara sa numărul femeilor care ocupă poziții de rang înalt în sfera publică, dar și care sunt active în politică, este în creștere. În același timp, lidera de la Chișinău a abordat provocările cu care țara noastră continuă să se confrunte în domeniul egalității de gen. În acest sens,Maia Sandu a subliniat că mai sunt multe de făcut pentru a asigura o egalitate autentică și a elimina violența împotriva femeilor - o problemă tot mai acută în contextul pandemiei Covid-19.

În seara zilei de marți, președintele Republicii Moldova s-a întâlnit cu un grup de cetățeni moldoveni, stabiliți de mai mulți ani la New York. Maia Sandu a discutat cu cetățenii moldoveni despre planurile lor de reconectare cu Republica Moldova, despre oportunitățile economice și investiționale ce vor apărea în țară în urma schimbărilor inițiate de noua guvernare de la Chișinău. Șefa statului le-a mulțumit concetățenilor noștri de la New York pentru implicarea activă în promovarea schimbărilor de la Chișinău. ”Noi contăm pe ei și mai departe. Cu participarea moldovenilor stabiliți în diferite regiuni ale globului, putem dezvolta mai rapid și mai eficient țara noastră. Îmi doresc să transformăm Moldova, astfel încât toți moldovenii stabiliți peste hotare să-și dorească să revină acasă”, a punctat șefa statului. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre participarea președintei R.Moldova la Adunarea Generală a ONU