Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Creșterea prețului la gaze în UE: jocul politic al Rusiei și influența North Stream 2

nord_stream.jpg

Instalații de la capătul de pe teritoriul Rusiei al conductei Nord Stream II, finalizată în septembrie 2020. După declanșarea invaziei rusești din Ucraina este foarte posibil (și chiar probabil) ca această uriașă lucrare de infrastructură, în care s-au investit miliarde de euro, să nu intre în funcțiune niciodată...
Sursa imaginii: 
© Nord Stream 2 / Igor Kuznetsov

Un grup de peste 40 de europarlamentari, printre care șase români, a cerut Comisiei Europene (CE) să investigheze rolul Gazprom în creșterea prețurilor europene la gaz. Eurodeputații acuză compania rusă de manipularea pieței, prin faptul că  nu crește rezervele de gaze.

Ca răspuns la acuzații, Gazprom a transmis că a livrat conform contractelor existente, iar Comisia Europeană a transmis că a primit scrisoarea și va răspunde în timp util.

Dar ce se întâmplă pe piața europeană a gazelor?

Revista franceză Capital vede aici o mișcare a Moscovei pentru consolidarea noii rute de transport, controversata conductă North Stream 2.

Este adevărat, spune revista, la creșterea prețului gazului contribuie mai mulți factori: redresarea economică globală și creșterea bruscă a cererii, piață încă restrânsă a gazelor naturale lichefiate, capacitățile scăzute de depozitare în Europa, dar și un incendiu produs în august asupra infrastructurilor rusești, ceea ce a limitat aprovizionarea.

La toate acestea se adaugă însă și jocul politic al Rusiei. În acest context de piață tensionat, Moscova nu-și folosește capacitatea pentru livrări suplimentare prin Ucraina, contribuind astfel la creșterea prețurilor.

Mesajul rus este clar: exporturile crescute către Europa vor trece doar prin controversatul gazoduct Nord Stream 2 către Germania.

Revista îl citează, de altfel, pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit căruia "Nu există nicio îndoială că o punere în funcțiune rapidă a Nord Stream 2 va echilibra considerabil parametrii de preț ai gazelor naturale din Europa".

Lansarea gazoductului nu a fost încă aprobată de autoritatea de reglementare germană, în timp ce mulți europeni se tem că Moscova va folosi din nou pârghia energetică în scopuri politice.

Potrivit unui expert al agenției de rating Fitch, citat de Capital, Rusia dorește „să arate că Europa se va confrunta cu o piață a gazelor mai mică fără Nord Stream 2”. Și, prin urmare, cu prețuri mai mari.

Punerea în funcțiune a conductei ar trebui să aibă loc cel mai devreme la începutul anului 2022, dar dincolo de autoritatea de reglementare germană este nevoie și de avizul de la Comisia Europeană, o procedură care poate dura câteva luni".

Apoi intervin aspectele politice.

Pe lângă teama unei dependențe energetice sporite față de rivalul rus, mai multe țări europene subliniază că North Stream 2 constituie o trădare a intereselor unui aliat, Ucraina.

Revenind la scrisoarea celor 40 de europarlamentari, și aceștia suspectează că Gazprom crește intenționat prețurile pentru a „presa” Bruxelles-ul  în ce privește North Stream 2.

Conducta permite Germaniei să-și dubleze efectiv importurile de gaze din Rusia, după cum notează Deutsche Welle.

Și, se pare că această formă de presiune devine cu atât mai eficientă cu cât, în apropierea sezonului rece, rezervele europene se află la 75% din capacitate, cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 23 septembrie 2021