Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lituania: Autoritățile cer cetățenilor să renunțe la telefoanele chinezești

telefon.png

Sursa imaginii: 
rfi.fr

După publicarea rezultatelor unei anchete realizată de Centrul Național pentru securitate cibernetică din Lituania, potrivit cărora telefoanele de fabricație chineză prezintă multiple riscuri, autoritățile din această țară au solicitat cetățenilor să renunțe la ele.

Potrivit rfi.fr, este vorba în special despre telefoanele cu tehnologie 5G, care, potrivit anchetei, sunt echipate cu sisteme de cenzurare a conținuturilor, de colectare a datelor personale sau de redirecționare către magazine de aplicații care conțin programe malware.

Viceministrul apărării, Margiris Abukevicius, care a prezentat recent rezultatele anchetei, a cerut lituanienilor să nu mai cumpere astfel de telefoane iar dacă se află deja în posesia lor, să renunțe la ele.

Se lucrează la un proiect de lege care va interzice chiar cumpărarea de telefoane chinezești cu telefoane chinezești, chiar dacă, în ultima perioadă, numeroase instituții din această țară au achiziționat mii de astfel de telefoane, dat fiind prețul lor mai mic decât cele ale concurenței.

Publicarea anchetei vine în contextul în care relațiile lituaniano-chineze s-au tensionat, după ce, în iulie, s-a anunțat deschiderea în țara baltică a unei reprezentanțe diplomatice a Taiwanului. De atunci cele două țări și-au închis reciproc ambasadele iar relațiile comerciale se află practic într-un punct mort.